Psi mají ve třech letech biologicky padesát

Většina lidí věří, že pes během jednoho roku astronomického zestárne o sedm let vývojových. Je to desetiletí staré tvrzení vycházející ze studie, v níž veterináři vzali průměrnou délku života člověka a průměrnou délku života psa. Bylo to sedmdesát ku deseti. Jenže podle expertů z Kalifornie je stárnutí u psů velmi nerovnoměrné a už ve třech letech mají biologicky padesát, zatímco v deseti ještě ani ne sedmdesát.

Vědci z University of California se podívali na stárnutí psů optikou genetiky. Testovali míru metylace – epigenetických změn na DNA u 104 labradorů od věku čtyř týdnů po šestnáct let. A zjistili, že psi první tři roky extrémně rychle stárnou. Ale pak se celý proces zpomalí.

V porovnání s člověkem

Takže ve dvou letech má DNA psů takové změny, které odpovídají u člověka raným čtyřicátníkům. Ve třech letech se pes rovná padesátníkům, ale v deseti letech teprve osmašedesátiletému člověku.

„Očekávaná délka života labradorských retrívrů – dvanáct let – odpovídá celosvětovému průměru délky života člověka – sedmdesáti rokům,“ tvrdí autoři z Kalifornie.

Pokud chcete, aby se váš čtyřnohý kamarád dožil co nejvyššího věku, dbejte také na vyváženou stravu. Bohužel stále přibývá obézních psů, jak poznat, jestli to není i problém vašeho miláčka? 

Obézní Alík

Říkáte si, že vlastně nevíte, jak štíhlý či kulatý by váš psí mazlíček měl být? U každého plemene je to jiné, nicméně obecně platí, že psovi by měly jít snadno nahmatat poslední žebra. Pes s velkou nadváhou má problém s pohyblivostí, rychle se zadýchává a často během chůze odpočívá. Nejlépe stav vašeho psa zhodnotí veterinární lékař, který může vyloučit i jiné zdravotní problémy, které mohou mít podobné příznaky. Pokud si tedy nejste jistí, raději jej navštivte. Určitě vám i poradí, jak pejskovi pomoci zhubnout a vrátit jej zpět do kondice.

U pejska s nadváhou je potřeba postupovat pomalu a plynule. Nemůžeme jej hned zapřáhnout do velké fyzické zátěže, jelikož s takovým břemenem váhy navíc velice trpí klouby a kosti. Proto zezačátku postačí klidné procházky. Také trávení a zažívání není dobré vystavit náhlé změně. Krmení bychom tedy měli měnit a ubírat postupně, nejlépe podle rad a pokynů specialistů.

Stále bychom měli sledovat celkový stav zvířete, jeho elán, náladu, dále srst, zda je lesklá či matná nebo nevypadává a pak také výkaly, jejich množství, strukturu a pravidelnost vyprazdňování. V případě podezření na jakékoli problémy je vhodné kontaktovat vašeho zvířecího lékaře a nechat pejska prohlédnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat