Amerika na talíři: Šťavnatý burger 2krát jinak a mexická polévka

Jak chutná Amerika, to je téma dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz. Uskuteční se totiž již druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America, během kterého šéfkuchaři vybraných pražských restaurací představí poctivou americkou kuchyni, kterou bychom ve fastfoodech hledali jen stěží.

Dnešní americká kuchyně je kombinací starých tradic i nových internacionálních vlivů, a tak není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla například cibulová polévka, jejíž původ bychom hledali ve Francii nebo tvarohový koláč původem z Belgie.

„Díky tomu, že má americká kuchyně tak mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů. I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche,“ vysvětluje Petra Sahajdáková, šéfkuchařka restaurace Dock House. O rozmanitost americké kuchyně tedy není pochyb, trochu jiné je to však s její reputací. Ta je v Česku často spojována s řetězci rychlého občerstvení, i když i zde se blýská na lepší časy. „Myslím, že se povědomí o americké kuchyni neustále zlepšuje, stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgerem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem. A to je dobře,“ říká Max Munson, majitel restaurací Jáma Steakhouse a Jáma Restaurant. „Festival nabízí výběr z vícero burgerů, a tak mají hosté z čeho vybírat i co porovnávat,“ doplňuje Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz.

Letošní ročník festivalu je takovým průřezem typických amerických specialit a hosté se tak mohou těšit například na grilovaný hanger steak neboli hovězí pupek, hovězí burger s Jack Daniel’s omáčkou nebo Chipotle burger, nechybí ani typické čokoládové brownie nebo třeba nachos s hráškovým guacamole. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. „Cenu všech menu jsme tak jako u předchozích festivalů drželi u všech restaurací na stejné hladině, aby se každý návštěvník mohl orientovat na základě svých chutí a nemusel se ve svém výběru nijak omezovat cenou či počtem chodů,“ vysvětluje Pavel Suchánek.

Festival americké kuchyně Taste of America se uskuteční v termínu od 4. do 29. června 2012 se ve vybraných pražských restauracích! Vybrané festivalové recepty vám ve spolupráci s Alakarte.cz přinášíme i my!

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

(Restaurace Jáma Steakhouse)

Suroviny:
* 200 g hovězího mletého masa
* 5 g pepře
* 15 g soli
* 50 g oleje
* 100 g základu BBQ
* tekutý kouř
* 50 g medu
* 5 g chilli
* 5 g koriandru
* 10 g česneku
* hamburgerová bulka
* 50 g ledového salátu
* 50 g rajčat
* 20 g červené cibule

Postup:
1. 
Mleté maso upravte do tvaru hamburgeru (alespoň 1 cm vysoké), osolte, opepřete a dejte zprudka péct na gril. Po 4 minutách hamburger obraťte a opakujte to samé po dobu 4 minut z druhé strany.
2. 
Před dokončením maso potřete BBQ omáčkou, nechte mírně připéct, poté potřete ještě jednou a vložte pod gril. Mezitím si připravte hamburgerovou bulku, kterou lehce opečte, dejte na ni nakrájený ledový salát a rajče. BBQ omáčka pod grilem krásně zkaramelizuje, a tím máte hamburger hotový.
3. 
Doplňte pečenými cibulovými kroužky a můžete podávat s hranolky, nebo pečeným bramborem.

Jack Daniel´s burger přelitý omáčkou Jack Daniel´s s rozpuštěným sýrem Monterey Jack a křupavou slaninou podávaný

(Restaurace T.G.I. Friday’s)

Suroviny:
* 800 g mletého hovězího masa (tuk max. 20%)
* 8 plátků slaniny
* 8 plátků sýra cheddar
* ½ ledového salátu
* 2 ks rajčat
* 2 ks nakládané okurky
* 1 ks červené cibule
* 4 ks housky na hamburgery
* Jack Daniel’s omáčka
* sůl

Postup:
1. 
Maso rozdělte na 4 porce, dobře propracujte, aby se důkladně propojilo. Vytvořte hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké. Ledový umytý salát nakrájejte na jemné nudličky, na jemná kolečka nakrájejt rajčata, okurky a cibuli.
2. 
Hamburgery z obou stran osolte a dejte na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříte viditelné mřížky grilování). Grilujte, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočte a postup opakujte na druhé straně.
3. 
Mezitím si dokřupava opečte slaninu. Housku na hamburger rozkrojte a lehce z vnitřní strany opečeme. Na grilovaný hamburger položte plátek sýra a nechte rozpéct.
4. 
Na spodek housky položte ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položte hamburger, opečenou slaninu, přelijte Jack Daniel’s omáčkou, přiklopte druhou půlkou housky a servírujte s hranolky.

Mexická polévka

(Restaurace Jáma)

Suroviny:
* 150 g cibule
* 150 g česneku
* 50 g oleje
* 100 g nudliček do polévky
* 15 g fahitas koření
* 8g chilli
* 200 g sterilovaných fazolí
* 15 g papriky červené (koření)
* sůl
* cukr
* 1,5 l vody
* ledový salát
* chipsy

Postup:
1. 
Orestujte mrkev, cibulku, česnek, přidejte červenou papriku a zalijeme vodou. Nechte cca 15 minut provařit a nasypte vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidejte sterilované fazole i s nálevem a nechte ještě 5 minut vařit.
2. 
Vše dochuťte solí, cukrem a chilli. Podávejte s ledovým salátem a pečenými chipsy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat