Dokonalost obrazů podtrhne jejich rozmístění

Vybrat k našemu interiéru obraz, který by podtrhl celý vzhled místnosti, není jednoduché. Jsme-li milovníky fotografií a máme mnoho takových, které bychom si na svých zdech chtěli vystavit, máme situaci ještě o mnoho složitější. Pro správné umístění obrazů platí však několik jednoduchých pravidel, a pokud se jich budete držet, budou vaše ozdobené stěny vypadat dokonale.

Pravidlo 1. – Barva rámu

Obecně vypadá lépe, je-li rám obrazu kontrastní vůči stěně, na které visí. Je-li stěna bílá, je výběr barvy víceméně na vás. Pokud však máte vymalováno barvou v sytém odstínu, měl by být rám světlejší. Vše samozřejmě záleží na vašem vkusu, ale takto je to sázka na jistotu.

Pravidlo 2. – Výška obrazu

U věšení jednotlivých obrazů platí, že jeho střed by měl být zhruba ve výšce očí, průměrně tedy přibližně 150 cm od podlahy. Věšíme-li seskupení více obrazů, neměla by horní linie nejvyššího obrazu přesahovat 180 centimetrů. To především proto, že ve skupinkách věšíme spíše menší obrazy a fotografie, na které by ve větší výšce už nebylo dobře vidět.

Pravidlo č. 3 – Malé k sobě, velkým dejte prostor

Samostatně visící obrázek malého formátu bude na stěně vypadat opuštěně a nudně. Máte-li více menších obrazů, seskupte je. Velkým formátům naopak dejte prostor a zbytečně jejich okolí nezahlcujte, aby vynikly. Dbejte také na dostatečný odstup, ze kterého bude možné si obraz prohlédnout. Není příliš vhodné věšet velkoformátové dekorace do stísněných předsíní nebo chodeb.

Pravidlo č. 4 – Seskupování

Větší počet obrázků je možné pověsit symetricky nebo asymetricky. Symetrie se hodí především tam, kde nechcete narušit čisté a uhlazené linie bytu, ale také tehdy, pokud díla v rámech nějakým způsobem souvisí – například rodinné fotografie. Asymetrické rozmístění je vhodné například nad schodiště nebo tehdy, máte-li více malých obrázků v rozdílných rámech a rozdílných velikostí. Ty největší by měly viset nejvýše a mezery mezi jednotlivými obrázky by neměly přesahovat samotné rozměry děl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat