Montáž sprchových dveří krok za krokem

05.05.2020 | Bydlení a design

Každá koupelna musí obsahovat takové vybavení, které nám dopřeje při hygieně patřičný komfort. Někdo dá přednost koupeli v horké vaně, zatímco někdo jiný nedá dopustit na rychlé sprchování ve sprchovém koutu.

Patříte do skupiny lidí, která tráví v koupelně jen tolik času, kolik je nezbytné třeba pro očistu těla? Jistě tedy zvažujete výběr sprchového koutu, popřípadě sprchové niky, která představuje další formu uzavřeného prostoru pro sprchování.

Každé takové místo je třeba vhodně uzavřít. V opačném případě by totiž voda při sprchování vytékala do koupelny, což určitě nechcete. Na mokré podlaze byste totiž mohli snadno uklouznout a následně se poranit.

Při výběru sprchových dveří hraje největší roli velikost samotné koupelny. Dveře ke sprchovému koutu by měly jít snadno otevřít a neměly by vám bránit v bezpečném pohybu po koupelně.

Pokud místnost nedisponuje velkým rozměrem, vyberte si posuvné nebo shrnovací dveře. Ty totiž zůstanou i po jejich otevření schované uvnitř sprchového koutu, takže nevyžadují žádné místo navíc. Je-li vaše koupelna naopak dostatečně prostorná, můžete si bez obav dopřát pivotové dveře, které se otevírají dovnitř, nebo ven.

Výběr sprchových dveří však záleží i na dalších aspektech. Patří mezi ně jejich rozměr, materiál výplně a rámová či bezrámová konstrukce. Montáž je odlišná podle způsobu otevírání, proto vás seznámíme se zabudováním jednotlivých typů.

Než se pustíte do samotné instalace, nejprve dveře pečlivě zkontrolujte. Zaměřte se na to, zda nejsou poškozené a jestli balení obsahuje vše, co budete k instalaci potřebovat. Pokud zjistíte na výrobku vadu, ihned kontaktujte dopravce a jejich výrobce a pošlete je na reklamaci.

Montáž posuvných sprchových dveří

Posuvné dveře od sprchového koutu se otevírají pomocí ložiskových koleček, která jsou umístěná v horní a dolní části. Prvním krokem tedy bude jejich připevnění.

V horní části sprchových dveří se nacházejí dva otvory, do kterých patří dvojitá pojezdová kolečka. Jakmile budete mít kolečka instalovaná nahoře, přidělejte je také do dolních otvorů.

Horní kolečka přišroubujte na horní část stěny a nasaďte záslepky a následně totéž proveďte i ve spodní části. Dvojitá pojezdová kolečka zavěste na horní lištu, následně upevněte kolečka také na tu spodní.

Seřiďte polohu horních a dolních pojezdových koleček. Nakonec mezi spodní pojezdovou lištu a sprchovou vaničku naneste silikon pro utěsnění dveří.

Instalace shrnovacích sprchových dveří

Shrnovací sprchové dveře se otevírají pomocí horního a dolního vodicího profilu. Před montáží je nutné tyto profily nejprve seříznout na požadovanou délku. Rohové spoje vsuňte do obou konců bočních rámových profilů.

Boční rámové profily postavte na vaničku a vyznačte si místa pro přišroubování na zdi. Do vyznačených míst vyvrtejte díry a do nich vložte hmoždinky. Na stěnu, kde bude stát boční profil naneste silikon, profil na něj přimáčkněte a poté přišroubujte příslušnými šrouby.

Do vodicích profilu nasuňtě transparentní profily, ze kterých se skládá shrnovací část dveří. Horní a spodní vodicí profil vsuňte do rohových spojů. Všechny spoje pomocí šroubů utáhněte.

Krycí profil vtlačte do druhého bočního profilu. Mezi vaničku a vodicí profily nakonec naneste silikon, abyste prostor utěsnili.

Zabudování pivotových sprchových dveří

Pivotové dveře jsou zcela odlišným typem. Otevírají se do prostoru koupelny nebo sprchového koutu či niky.

Prvním krokem montáže je usazení lišt pomocí vodováhy do roviny. Následně je šrouby připevněte do zdi a do přišroubované lišty nasuňte lištu s magnetem a vyrovnejte ji.

Do lišty na druhé straně nasaďte díl se sklem. Na celou délku hrany skla nasaďte magnetickou lištu. Obě lišty pak povysuňte, aby magnet po celé délce správně doléhal.

V horní a dolní části rámu vyvrtejte díry pro zajištění. Rám přišroubujte pomocí vrutů, které následně zakryjete krytkou. Namontujte spodní stírací lištu.

Na silikon přilepte spodní prahovou lištu. Abyste sprchové dveře dokonale utěsnili, po celém jejich obvodu je ve finále zasilikonujte.

Součástí každého výrobku je montážní návod, který vám pomůže při zabudování sprchových dveří. Vždy je nutné se ho držet, abyste dveře nainstalovali správně. Jedině tak totiž budou plnit svou funkci přesně tak, jak mají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat