5 chyb při grilování kuřete. Nedělejte je a budete si mlaskat!

Jaké maso nejčastěji grilujete? Většina lidí na tuto otázku odpoví, že kuřecí. Je rychle hotové a mají ho rády i děti. Jak kuřecí maso upravit tak, abychom z něj získali opravdu to nejlepší? Vyhněte se těmto zásadním chybám.

Chyba č. 1: Nekvalitní kuře

Pokud chcete připravit opravdovou pochoutku, zapomeňte na kuře ze supermarketu a vydejte se do obchodu s bio potravinami. Domácí kuřata bez té spousty antibiotik a hormonů totiž chutnají stokrát lépe, nemluvě o tom, že jsou nesrovnatelně zdravější. Ano, bio kuřata jsou dražší, ale neděláte je přece tak často, abyste si je nemohli dovolit alespoň jednou dvakrát za rok. Vaše chuťové buňky to rozhodně ocení.

Chyba č. 2: Příliš mnoho, případně příliš málo koření

Existují tři skupiny lidí – jedni kuře před grilováním okoření jakousi zakoupenou směsí, takže i sebezdravější maso „zabijí“ spoustou glutamátu a dalšími chemikáliemi. Nemluvě o tom, že absolutně přebijí chuť masa; pak jsou lidé, kteří naopak kuře jen tak osolí a rovnou pečou, aniž by mu dodali jakoukoli zajímavou chuť (jistě, i to je možné, ale připravují se o další rozměr chuti); a nakonec existují milovníci grilování, kteří pochopili, že stačí málo, aby z kuřete dostali opravdu to nejlepší (trocha soli, pepře a nějaká ta bylinka – a máte pochoutku hodnou šéfkuchařů). „Pokud na maso používáme čerstvé bylinky, je zbytečné maso nakládat. Čerstvé bylinky masu dodají chuť okamžitě," radí šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade Michal Nevtípil, který ke grilovanému kuřecímu masu doporučuje vlastní domácí omáčku. Do rajčatového protlaku přidáme trochu sojové omáčky, sweet chilli souce, mletou papriku, sůl, pepř a česnek. Můžeme přidat i posekané čerstvé bylinky. Tuto marinádu aplikujeme těsně před vyndáním masa z grilu. Je důležité, aby se marináda opekla, ale nespálila."

Chyba č. 3: Příliš vysoká teplota

Pokud rozpálíte gril na nejvyšší možnou míru, velmi pravděpodobně dosáhnete jediného – kůže a povrch kuřete se opálí (což je věčná škoda), zatímco maso bude uvnitř stále syrové. Takže kuře grilujte raději na mírnějších teplotách. Dejte mu čas a budete odměněni křupavou kůžičkou a masíčkem odpadávajícím od kostí.

Chyba č. 4: Ignorování zajímavých kousků masa

Kterou část kuřete nejčastěji grilujete? Prsíčka? Pak se ale připravujete o spoustu zajímavých chutí. Prsíčka jsou sice kvalitní částí kuřete, ale snadno se vysuší a jejich chuť je poměrně jednotvárná. Tmavší maso na stehnech či křídlech je mnohem šťavnatější, takže se jen tak nevysuší, a navíc nabízí i širší paletu chutí. „Určitě nejlepší jsou kuřecí paličky, nejsou tak vysušené. A když už kuřecí prsíčka na špíz a obalit ve slanině. Nebudou tak vysušená a dostanou aspoň nějakou chuť," radí Michal Nevtípil z Chefparade. Tak se nebojte a vyzkoušejte na grilu i je!

Chyba č. 5: Nedočkavost

Grilujete-li větší kousky nebo rovnou celé kuře, vyplatí se vám dát mu čas, aby se skutečně propeklo. Pokud ho totiž „z ohně“ sundáte příliš brzy, protože „už má krásnou kůrčičku a musí být přece hotové“, může se stát, že u kostí bude ještě polosyrové. A to by být rozhodně nemělo. Jednak to není nic moc chutného, jednak si můžete zadělat na nepříjemné zdravotní problémy. Chcete-li zjistit, zda je kuře propečené, zkuste ho v některé ze silnějších částí naříznout a tupým nožem se snažte dostat až ke kosti. Pokud vám z masa vytéká čirá šťávička, můžete servírovat. Pokud je šťáva narůžovělá, kuře by si mělo na grilu ještě chvíli poležet.
TIP Bety.cz: Vyhrajte kurz grilování se školou vaření Chefparade a udělejte party, jakou vaši přátelé ještě nezažili!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat