Grilovací sezona je tady! Jak ji "přežít" ve zdraví a bez kil navíc?

Konečně je tu zase grilovací sezona! A abychom si ji mohli užít ve zdraví, měli bychom se zaměřit nejen na to, co grilujeme, ale také jakým způsobem grilujeme.

Ačkoli je grilování považováno za zdravý způsob přípravy pokrmů, není to tak docela pravda. Mohou při něm totiž vznikat nebezpečné karcinogeny. Jak tomu předejít?

Marináda je základ, ale…

Ochutit maso na grilování není žádná věda a zvládne to každý. Zapomeňte na nejrůznější směsi z obchodu, obsahují glutamát, spoustu soli a většina z nich je připravena tak, že jejich dominantní chuť úplně přebije chuť samotného masa. A to je věčná škoda.

Maso nepotřebuje nějakou sofistikovanou kombinaci chutí – naložte jej třeba do směsi citronové šťávy, bylinek nebo česneku. Nejenže získáte skvělou chuť, ale všechny tyhle ingredience zmírní účinky případných škodlivin vzniklých grilováním. Pokud do marinády přidáváte olej, dbejte na to, aby při grilování nekapal na rozpálené uhlíky (právě tak vznikají ony karcinogeny) – z masa jej odstraňte třeba papírovou utěrkou.

A jsme u tuku

Podobně jako s kapajícím olejem je to i s tukem, který se rozpouští při grilování ne zcela libových kousků masa. Snažte se ho proto z masa odstranit co nejvíce. Samozřejmě rozumíme tomu, že taková šťavnatá grilovaná krkovička má své kouzlo, ale neměli byste ji konzumovat nijak často. Rozpouštějící se tuk můžete papírovou utěrkou vysoušet i během grilování.

Nepřežeňte to

Speciálně někteří pánové dokážou proměnit jakoukoli klobásku či kousek masa v cosi, co se podobá spíče kousku černého uhlí než potravině. Ano, chápeme (i když vlastně ani ne…) jejich zaujetí pro křupavou pečínku, ale je to zbytečný hazard se zdravím (pamatujete, co jsme říkali o karcinogenech). Takže – obtisknutá mřížka grilu na steaku je fajn, ale dál už bychom jít neměli.

Čistota půl zdraví

Ne, tady opravdu neplatí „špína celé“. Gril se po použití musí pořádně vydrbat. Vůbec nestačí, že „se to stejně zase příště opálí, tak co“. Jednak není nic hygienického skladovat gril s kousky jídla, jednak (a to hlavně) se budou ony zbytky příště opalovat přímo do vašeho aktuálního kulinářského počinu (plus tím, jak se budou pálit, vstupují opět na scénu látky, které bychom našemu tělu vůbec neměli dodávat). Takže vezměte drátěnku a pěkně drhněte, až se bude mřížka grilu lesknout. Jde o zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat