Psi také zažívají krizi středního

Maďarští veterinární vědci tvrdí, že by chovatelé psů měli věnovat zvýšenou pozornost svému zvířeti v době, kdy je uprostřed maximální možné délky dožití. Ta se u plemen liší, nicméně všichni psi v době středního věku zažívají jakousi psychologickou krizi, kdy je přestane zajímat hledání novinek a ztrácejí zájem o zkoumání nepoznaného.

Ze sledování 217 borderkolií ve věku šest měsíců až patnáct let vyplývá, že zhruba po třetím roce života psi přestávají mít zájem o novinky a zkoumání nepoznaného. Po třetím roce života se přitom tato zvířata dostávají do období středního věku. Proto autoři nazvali tento jev jako pomyslnou krizi středního věku, ačkoli pes zřejmě nezažívá to, co prodělává mnohem složitější lidská psychika.

Pozornost psa

Pozornost psa a jeho schopnost řešit problémy má jinou křivku vývoje. Tato schopnost narůstá od narození do šesti let věku. Pak už zůstává stejně stabilní až ke sklonku života.

„Některé jiné vlastnosti se třeba nemění vůbec, třeba to, jak je pes aktivní během života, takže leniví a letargičtí pejsci zůstávají takovými po celý život. Stejně tak společenští psi jsou společenští po celý život, naopak plachý jedinec zůstane plachým po celý život,“ tvrdí autoři z Univerzity Loránda Eötvöse.

Psi potřebují hodně lásky

Psi také nikdy nepřivyknou nepřízni osudu a strádání, tolerance vůči frustraci se u nich s věkem zvyšuje jen minimálně. Psi prostě potřebují hodně péče a lásky od svého lidského partnera.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat