Aby postel čistá byla

Máte panickou hrůzu z bakterií? Pak vás fakt, že jich v peřinách i matraci pobývá několik milionů, asi trochu vyděsí. Kdy je nejvyšší čas na výměnu povlečení?

Postel? Ta je jednoznačně nejpoužívanějším druhem nábytku. Koneckonců, člověk v ní stráví zhruba třetinu života. Je ta vaše ale tak čistá, jak si myslíte? Možná budete překvapení, co všechno v ní leží s vámi!

Nevítaní, utajení hosté 

Znáte to. Uklízíte a říkáte si, že ložní prádlo vyměníte až někdy příště, protože na něm není nic, co by naznačovalo nutnost praní. Jenže! Kdybyste se byť na malý kousek podívali pod mikroskopem, jako to udělali vědci, zřejmě by vás přešel veškerý humor i optimismus.

Nedávná zahraniční studie uskutečněná společností Amerisleep prokázala, že na povlaku polštáře se po méně než čtyřech týdnech používání vyskytuje až 12 milionů kolonií bakterií. Čistě pro srovnání – na psí misce se jich nachází „jen“ 300 tisíc, na toaletní míse zase pouhých 220. V podstatě je tedy vaše postel jedno z nejšpinavějších míst v domácnosti. Takže ne, opravdu v ní nikdy nejste úplně sami…

Pár breberek? Miliony!

Ptáte se, jak je možné, že se mikroorganismům na lůžku tak skvěle daří? Nebo odkud se vlastně vzaly? Během spánku se z těla odlučují miliony odumřelých kožních buněk, jež jsou „zalité“ i jedním litrem potu. Tělesným teplem se přikrývky a polštáře zahřívají, což v kombinaci s vlhkem představuje naprosto ideální podmínky pro množení bakterií. Odumřelá kůže přitahuje i prachové roztoče, pro které je chutnou obživou. A tohle všechno vám v noci dělá společnost! Co se týká matrace, tam je situace hodně podobná, ne-li o něco horší, protože jen málokdo ji čistí tak často, jak by měl.

Kdy zapnout pračku?

Jak je to s praním ložního prádla, existuje tu nějaká ideální frekvence? Odborníci doporučují měnit povlečení i prostěradlo každý týden. Jednou za tři měsíce je vhodné do bubnu pračky přidat i peřiny a polštáře. V případě, že vám rozměry spotřebiče nic takového neumožňují, byste měli využít služeb čistírny. Ochranný povlak matrace by s práškem a vodou měl přijít do kontaktu jednou za osm týdnů. Samotná životnost matrace se pak pohybuje mezi sedmi a deseti lety.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat