Oživte fádní interiér květinovými vzory

25.05.2010 | Bydlení a design

Květy už dávno nepatří jen na látku letních šatů. Poté, co se i ženy v Čechách naučily nosit odvážné vzory na holandských kabelkách Oilily a začaly se zdobit nejen květinovými potisky, ale i plastickými tvary, jsou na řadě obydlí. I těm prospějí vzory, připomínající letní louku.

Ohromné i drobné kvítky nebo lístky mohou ve vašem bytě ozdobit prakticky cokoliv. Nemusíte se omezovat jen na ložní prádlo, kde bylo jejich místo až dosud. Vpusťte odvážné vzory do celého bytu. Barevné motivy mohou mít nejen závěsy, ale i záclony. Stávající nábytek můžete nechat nově potáhnout anebo zvolit levnější variantu – pořídit květinové přehozy. Velmi efektním a lehce obměnitelným doplňkem sedacího nábytku jsou květované polštáře. Za pár set korun anebo při troše hledání i jen desítek korun, které vynaložíte za nové potahy, můžete osvěžit interiér.

Květiny jako samolepky

Dobrou, a ještě originálnější volbou, je umístění květin přímo na stěny nebo nábytek. Pro ty, kteří se neodváží pustit do vytváření květinových vzorů sami, existuje levné a jednoduché řešení – samolepicí fólie nebo potisky či šablony, podle kterých vzory vymalujete. Podle materiálu, na který chcete vzor aplikovat, si vyberte variantu, která je pro vás nejvhodnější.

Doplňky plné přírody

Květinové vzory ale dnes nemusíte vyrábět či do interiéru doplňovat sami. V nabídce je mnoho výrobků – od prostírání, nádobí, přes lampy, zrcadla a dekorované vany a sprchové kouty až třeba po elektrické spotřebiče.

Nejčastějšími motivy jsou kvůli téměř univerzální použitelnosti dva květinové dekory. Jednou z variant je dvoubarevná kombinace plošného květinového dekoru v barokním stylu. Výstižným příkladem jsou buclaté růže na bílém podkladu. Může se ale samozřejmě jednat o různé květy a libovolné kombinace barev.

TIP: Pokud si chcete pořídit hnědo-bílý dekor s růžemi, tady se můžete inspirovat.

Další, snad ještě oblíbenější variantou, jsou velké barevné květy. Vzory, zobrazující rozkvetlé vlčí máky, jsou největším hitem sezony. Rudá projasní interiér a i přes její výraznost není problém ji sladit s nábytkem a dalším vybavením. Při dekorování můžete využít nejen motivu květů anebo přímo celých květin. Ti ještě odvážnější mohou například jednu stěnu proměnit na rozkvetlou louku.

Designérským bonbonkem, co se květinových vzorů týče, jsou pak výrobky, nesoucí na sobě dnes už legendární design finské textilní a oděvní společnosti Marimekko. Společnost se celosvětově proslavila ani ne deset let po svém vzniku, když se do jejích látek v roce 1960 začala oblékat žena obdivovaná pro svůj styl – Jacqueline Kennedy. A nedlouho poté, za velice paradoxní situace, přišla firma s dodnes populárním květinovým vzorem nazvaným Unikko. Před 46 lety tuto stálici na trhu, která je dnes snad nejpopulárnější od dob svého vzniku, navrhla Maija Isola, a to na protest proti zákazu výrob květinových vzorů. Kolekce Unikko žije dodnes v mnoha variacích i díky dceři původní návrhářky Kristině, která na vzorech, inspirovaných matkou, neustále dál pracuje. Najít je můžete na látkách, potazích, kabelkách, chňapkách a zástěrách do kuchyně, podložkách pod PC myš nebo na slavném sedáku Fatboy.

TIP: O tom, jak si vybrat sedací vak Fatboy se dočtete tady.

Nejen Unikko, ale květinové vzory obecně, představují svěžest, optimismus a odvahu. Tedy motivy, kterými stojí za to se obklopovat.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat