Netopte v zimě pánu Bohu do oken

Ptáte se, jak topit správně, dostatečně a hlavně úsporně? Ať už bydlíte v novostavbě, nebo ve starším domě, chytré topení dokáže snížit náklady. Máme pro vás chytré tipy, jak ušetřit peníze.

Okolo 70 procent energie, která je v domácnosti spotřebována, jde na vrub oteplení bytu. Ale naštěstí na nich lze ušetřit. Navíc správné topení v obytných místnostech má i další přednosti: Postará se i o zdravé klima a zamezí výskytu plísní ve vašem bytě nebo domě.

Jak šetřit přírodu i peněženku

Vysoké náklady ale nemusejí být v zimě nutné. Často jsou to jen jednoduché triky, jak využít energii o trochu lépe.

Zatáhněte rolety

Spotřeba energie klesne až o 10 procent, když večer zatáhnete rolety. Vzduchový polštář mezi roletou a oknem působí totiž jako izolace.

Ucpěte škvíry

Teplo odrážející stříbrná fólie za topným tělesem posílá teplo zpátky do pokoje, místo aby utíkala do nedohledna ve zdi. Zároveň je nutné zamezit třeba nesprávně těsnícím oknům nebo dveřím, aby tudy teplo unikalo.

Nechte radiátory dýchat

Pozor – nábytek a závěsy před topením zabraňují správnému rozdělení tepla do pokoje. A to platí i pro termostaty – v žádném případě je nepřikrývejte.

Zavírejte dveře

V obývacím nebo dětském pokoji, kde je doporučená teplota 20 stupňů, nebo v ložnici a kuchyni (18 stupňů) bude vždycky tepleji než v chodbě, kde se teplota pohybuje třeba okolo 15 stupňů. Aby to tak zůstalo a nemuseli jste topit více, zavírejte do každé místnosti dveře.

Elektronické termostaty

Elektronické termostaty dokážou řídit výkon topení automaticky. Můžete tak topit v každé místnosti podle svého osobního programu. Tohle vám může snížit náklady až o 30 procent.

Větrání

Ideálně dvakrát až třikrát denně otevřete asi na 5 minut v několika místnostech najednou dokořán okna . Před větráním je nutné snížit teplotu na topení. Naproti tomu neustálým, jen minimálním větráním vám otevřeným oknem uniká 30 až 40 procent tepelné energie.

Nevypínejte topení

Rozhodně nevypínejte topení ráno před odchodem do práce. Že tím ušetříte, je velmi rozšířený omyl. Díky vypnutí a vystydnutí je potom večer potřeba delší čas a vyšší teplota, abyste opět v bytě dosáhli požadované teploty. Nejenže tak rostou náklady, ale výkyvy teplot způsobují výskyt plísně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat