Vaření s Koko: Obláčkový borůvkový koláč

V dalším dílu našeho seriálu Vaření s Koko, který představuje chutné, originální a přitom nikterak složité recepty naší nejlepší foodblogerky Veroniky „Koko“ Kokešové, si představíme její úžasný a nadýchaný (proto „obláčkový“) borůvkový koláč.

Navíc vám Koko na videu poradí, jak jednoduše uchovat borůvky i pro zimní měsíce.

Obláčkový borůvkový koláč

„Věřím, že ne každý s oblibou chodí do lesa na borůvky - práce je to poněkud piplavá a úsměvy a jazyky po konzumaci poněkud tmavé, ale pokud právě nejste po proceduře bělení zubů, musíte prubnout tenhle jednoduchý koláč,“ píše Koko na svém blogu Menudomů.cz.

A má pravdu! Tenhle úžasný a lehounký koláč prostě nemá chybu a bude ozdobou každého nedělního odpoledne (tedy pokud ho nesníte dřív, než ho stihnete rodině naservírovat). A nebojte, tenhle recept zvládne i úplný pečicí začátečník!

„V září je čas lesních borůvek sice dávno pryč (kanadské nepočítám - o co jsou větší, o to méně chuti v sobě mají - s těmi našimi nemají chuťově zhola nic společného), ale doufám, že jste si trochu načesali do zásoby. Ze zmrazených nebude koláč o nic méně skvělý, než z čerstvých a naopak v chladných pochmurných dnech zahřeje i na duši,“ píše Koko pro Bety.cz.



Suroviny

Koláč o velikosti cca 25x 20 cm

Na těsto:
•  120g polohrubé mouky
•  100g husté kysané smetany
•  7g kypřícího prášku do pečiva
•  1 žloutek z malého vajíčka
•  50g Hery
•  špetka soli
•  4 lžíce moučkového cukru

Na náplň a ozdobu:
•  30-40g polohrubé mouky na vysypání a podsypávání těsta
•  300-350 ml borůvek
•  lžíce moučkového cukru na posypání borůvek

Postup

1. Nejprve si připravte plech na pečení – vymažte jej Herou a pečlivě vysypte polohrubou moukou.

2. V misce utřete žloutek, Heru, kterou jste nechali změknout a nakrájeli na menší kousky, aby se vám lépe zpracovávala, a zakysanou smetanu (měla by být opravdu hutná a pevná) a vymíchejte jednotnou hmotu. Přidejte 2 až 3 lžíce moučkového cukru a znovu promíchejte.

3. Ve druhé misce smíchejte 120 gramů mouky a přibližně polovinu kypřicího prášku. Sypkou směs postupně (nejméně natřikrát) přidávejte ke směsi tekuté. Pečlivě promíchávejte. Nelekejte se, že je těsto lepivé – má být!

4. Pracovní plochu nebo vál štědře posypte moukou, přeneste (nebo spíše vyškrábejte) z mísy těsto, pomoučněte jej a jemně propracujte.

5. Nyní z bochánku těsta opatrným poplácáváním vytvořte placku, kterou položíte doprostřed vysypaného pekáče a od středu ke stranám ho „nahrňte“, kam až vám to půjde (aby se vám těsto nelepilo na ruce, můžete jej znovu lehce pomoučnit). Pak vytvořte zhruba 0,5 cm široké a nejvýše 1 cm vysoké okraje.

6. Nyní na těsto rovnoměrně vysypte borůvky. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů, po 10 až 15 minutách teplotu stáhněte na přibližně 170 stupňů. Koláč je hotový, když jsou jeho okraje krásně zlatavé (přibližně po 20 minutách). Dejte pozor, abyste jej „nepřepekli“ – těsto by bylo zbytečně vysušené a ztratilo by na vláčnosti.

7. Podávejte nejlépe vlažné, podle chuti můžete koláč lehce poprášit moučkovým cukrem.

Máte chuť vyzkoušet i další úžasné dezerty od Koko? Zkuste třeba zapečené broskve nebo třešňovou bublaninu!

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat