Jehněčí smrdí? Ne! Zapomeňte na předsudky a pochutnejte si

Švestky, dýně, jablka – to jsou potraviny, které si asi nejčastěji spojujeme s podzimem v kuchyni. Méně už se ale ví, že i některá masa jsou sezonní a že k podzimu v kuchyni patří zvěřina a jehněčí. Zatímco zvěřina u nás není nijak neobvyklá a většina kuchařů s ní umí zacházet, jehněčí je u nás spíše Popelkou. Že je to škoda a že jehněčí je skvělou sezonní specialitou, se proto pokusí přesvědčit David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin.

V Česku a v dalších středo a východoevropských zemích je jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Tradice vychází z Bible, kde je ovce symbolem oddanosti Bohu – některé legendy odkazují na to, že velikonoční jehně je symbolem věrného Krista, jiné, že odkazuje na oddanost Abrahámovu. Každopádně se jehně stalo součástí velikonočních tabulí před stovkami let a tradice se v některých zemích uchovala dodnes.

Zajímavé ale je, že ač je u nás spojení jehněčího a Velikonoc zakořeněné, nevychází oproti většině jiných křesťanských tradic z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata se totiž rodí především na začátku jara a v období Velikonoc jsou tedy stará pouze několik málo měsíců. „Hlavní jehněčí sezona je až na podzim, kdy dorůstají ideálního stáří šest až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku. Jejich maso je tehdy v ideální rovnováze – je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což velikonoční jehňata nebývají. Chcete-li tedy zkusit připravovat jehněčí speciality, nečekejte na Velikonoce – jehněčí doba přichází právě teď,“ říká David Kukla ze Sklizeno.

Jehněčí je jedinečné jemné maso s typickým aroma, pro které je často neprávem odsuzováno. Platí, že čím je ovce starší, tím je aroma výraznější, v čerstvém jehněčím ho při vhodné úpravě téměř nepocítíte a pochutnáte si na křehkém, jemném a šťavnatém mase.

„Myslím, že dobře připravené jehněčí kotletky přesvědčí i zavilého odpůrce jehněčího. U mnoha lidí je tento odpor daný totiž hlavně neznalostí nebo třeba jedinou negativní zkušeností třeba se skopovým v zahraničí, kde je častější,“ přesvědčuje David Kukla k ochutnání.

Jehněčí maso je navíc velmi zdravé. Obsahuje minimum tuků a cholesterolu, přitom je přirozenou zásobárnou proteinů, a je tak ideální pro většinu diet. Podle toho, kterou část zvolíte, můžete jehněčí grilovat (například kotletky a hřbet) nebo péct (kýta, krk, plec...). Nespočet receptů najdete ve všech kuchařkách.

Jediné, co je třeba dodržovat je správná doba přípravy, maso by mělo zůstat mírně růžové. S kořením byste také měli zacházet opatrně, abyste nepřehlušili chuť jehněčího, ideálně se hodí česnek, šalvěj, rozmarýn nebo tymián, britské recepty pak milují mátu v omáčkách, které k jehněčímu podávají. Tak proč nezkusit třeba kotletky, kolínka, krk, hřbet i obligátní kýtu?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat