Dobroty z ryb na talíři: 3 recepty a jeden sladký bonus!

Dobroty z ryb, pocházející z českých rybníků a řek, to čeká návštěvníky dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz. Festival, který probíhá od 16. července do 5. srpna v celkem osmi vybraných českých restauracích v Praze, Ostravě a Pardubicích, nese název Ryba z Čech www.rybazcech.cz a nabídne svým návštěvníkům tříchodová menu plná českých ryb za 290 Kč.

I přes to, že ryby byly nedílnou součástí jídelníčků našich předků a české rybníkářství má u nás svou dlouhou tradici, ryby si v jídelníčcích českých konzumentů hledají své místo jen pozvolna. Festival Ryba z Čech je zaměřen na představení hned několika druhů českých ryb, a to ve známých i méně tradičních úpravách.

Festival tematicky orientovaný na české ryby, se uskutečnil již v loňském roce a i letos se návštěvníci mohou těšit na bohatou nabídku pokrmů ze sladkovodních ryb.  V nabídce naleznou například pečeného candáta s pomerančovým rizotem, lososového pstruha s liškami, ale také speciality jako je kapří burger v domácí cibulové housce nebo smažené jikry a mlíčí v pivním těstíčku podávané s ledovým salátem a koprem. „V letních měsících vyhledáváme spíše lehčí jídla, která jsou snadno stravitelná, a ryby mezi taková jídla určitě patří, proto doufám, že návštěvníkům festivalu bude chutnat a odnesou si zajímavý gastronomický zážitek,“ říká Pavel Suchánek, ředitel pořádající společnosti Alakarte.cz. Festivalové speciality z různých druhů českých ryb budou v restauracích dostupné téměř celý měsíc.

Zúčastněné restaurace připravili pro festival Ryba z Čech shodně tříchodová menu za cenu 290 Kč, která sestávají ze dvou rybích chodů a sladkého dezertu. Všechna menu jsou k dispozici na www.rybazcech.cz, kde si lze také jednoduše již dnes rezervovat stůl ve vybrané restauraci, platba za menu pak probíhá až na místě.

Vybrané festivalové recepty vám ve spolupráci s Alakarte.cz přinášíme i my!

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré

Restaurace Ambroisie (šéfkuchař David Uher)

Suroviny:
* 170 g filetů z candáta
* 2 růžičky brokolice
* 120 g brambor
* 1 pomeranč
* 20 g másla
* sůl, pepř
* olej

Postup:
1. 
Očistěte candáta, nakrájejte na filety a osolte. Na pánvi si rozehřejte olej a lehce ho osmažte z obou stran.
2.  Na candáta poklaďte plátek másla a dejte na 5 minut při 180 °C péct do trouby.
3. 
Uvařte brambory, které poté propasírujte. Do brambor přimíchejte máslo, mléko, sůl, pomerančovou kůru z omytého pomeranče a šťávu.
4. 
Dále si připravte brokolici, kterou vařte cca 3 minuty v mírně osolené vodě. Jakmile je vše uvařeno můžete servírovat.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem

Dock House (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)

Suroviny:
* 800 g filetů sivena
* sůl
* 100 g másla
* 50 g česneku
* čerstvý tymián
* čerstvá šalvěj
* hladkolistá petržel
* citrón
* 1 ks žluté cukety
* olivový olej
* 1 kg nových brambor
* 150 g šalotky

Postup:
1. 
Filety sivena naložte do nasekaných čerstvých bylinek a nechte 24 hodin marinovat.
2.  Na grilovací pánvi na másle opečte sivena společně s plátky česneku a osolte.
3. 
Cuketu nakrájejte na plátky a na sucho ji ogrilujte. Poté ji pokapejte olivovým olejem.
4. 
Smíchejte neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte do pekáčku. Pečte v troubě. Ozdobte citrónem.

Rillettes z lososového pstruha s crème fraiche, podávané s opečenou bagetou

Mozaika (šéfkuchař Jaroslav Kučera)

Suroviny:
* 2 porce losového pstruha
* 300 g crème fraiche
* sůl, pepř
* čerstvá pažitka
* bageta

Postup:
1. 
Ryby vykuchejte, zbavte šupin, žáber a ploutví. Celé ryby dejte na pečicí papír, lehce zevnitř osolte a pečte 25 minut na 180 °C. Poté ryby vytáhněte a nechte vystydnout.
2.  Odstraňte kůži a opatrně sundejte maso od kostí. Maso natrhejte na drobná vlákna a smíchejte s crème fraiche, solí, pepřem a posekanou pažitkou.
3. 
Směs dejte do malých mističek, hezky zahlaďte a nakonec zalijte přepuštěným máslem (cca 1 mm) a dejte do lednice. Podávejte s opečenou bagetou.

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem

Mozaika (šéfkuchař Jaroslav Kučera)

Suroviny:
* 780 g hrubé mouky
* 350 ml mléka
* 2 vejce
* 1 droždí
* 40 g cukru
* špetka soli
* marcipán

Postup:
1. 
Do vlažného mléka rozdrolte droždí, přidejte špetku cukru a poprášte moukou. Kvásek dejte na teplé místo a nechte vzejít. Poté smíchejte s prosátou moukou, přidejte špetku soli a vajíčko. Těsto důkladně propracujte a nechte kynout.
2. 
Za hodinu těsto rozválejte. Vezměte kostku marcipánu a nakrájejte na tenké plátky, dejte mezi potravinářskou folii a válečkem rozválejte na tenounký plátek. Každou jahodu zabalte tímto plátkem. Zabalenými jahodami plňte těsto a tvarujte knedlíky.
3. 
Vařte 6 minut a poté otočte a vařte dalších 6 minut. Po vyvdání propíchejte a omastěte přepuštěným máslem.

Zúčastněné restaurace

Amade Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař Radek Šubrt)
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař David Uher)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Chateau St. Havel, Praha 4 (šéfkuchař Ondřej Slanina)
Krystal Mozaika Bistro, Praha 8 (šéfkuchař Vratislav Kučera)
Mozaika, Praha 3 (šéfkuchař Jaroslav Kučera)
Restaurace Rybárna, Pardubice (šéfkuchař Josef Tojnar)
Restaurant Buena Vista, Ostrava (šéfkuchař Roman Kurfiřt)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat