Víte, co se jedlo v Bílém domě?

Dnešní americká kuchyně je kombinací starých tradic i nových internacionálních vlivů, a tak není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla například cibulová polévka, jejíž původ bychom hledali ve Francii nebo tvarohový koláč původem z Belgie. Na čem si ale pochutnávali nejmocnější muži světa - američtí prezidenti - v Bílém domě?

George Washington si rád pochutnával na divočině, drůbeži, sladkovodních rybách. Svoje jídlo pravidelně doplňoval 4-5 sklenicemi červeného portugalského vína. Legendou se stal dort jeho ženy Marthy Washingtonové, který se vyráběl ze 40 vajec, téměř dvou kil cukru a másla a ve finální podobě vážil asi 5kg.

Thomas Jefferson si velmi oblíbil francouzskou kuchyni. Na jeho stole se objevovaly evropské produkty – fíky, hrozinky, mandle, horčice, ocet a ančovičky.

Andrew Jackson – mezi jeho oblíbená jídla patřila divoká drůbež, jehněčí na rozmarýnu, ústřice a francouzské víno.

William Howard Taft si rád pochutnal na obyčejném jídle, byť ve velkých dávkách. Mezi jeho oblíbená jídla patřily steaky a smažené kuře.

Moderní éra konzumerismu přichází do Bílého domu s Dwightem Eisenhowerem. Prezident a jeho manželka Mammie rádi večeřeli tzv. Frozen dinners (v krabicích balené a zamražené pokrmy) u televize.

JFK nebo-li John Fitzgerald "Jack" Kennedy si oblíbil francouzskou kuchyni, kterou nabízel svým hostům během státních večeří, v soukromí si ale rád pochutnal na jídle typickém pro Novou Anglii – např. na polévce ze škeblí.

Jimmy Carter, který se v mládí věnoval práci na farmě, kde pěstoval burské oříšky, si oblíbil rýži s červenými fazolemi a venkovskou šunku. Ronald Reagan je zase známý svou posedlostí bonbóny jelly beans, které musel mít stále po ruce. Bill Clinton byl před tím, než se stal veganem, velkým milovníkem mexické kuchyně a vždy hledal pokrmy, které „v sobě měly tuk“ – včetně fast foodů. Jeho následovník, George W. Bush, neměl moc v oblibě zeleninu – brokolice, květák, klíčky či zelí měly vstup do kuchyně Bílého domu zakázán.

Současný americký prezident Barack Obama miluje chilli (recept je k dispozici v kuchařce) a mexickou pálivou kuchyni. Své hosty pravidelně zve na hamburger, říká se ale, že především nedokáže odolat sladkostem – různým zákuskům.

První dáma, Michelle Obama, se však stala propagátorkou zdravého životního stylu. V Bílém domě obnovila organickou zahrádku a zasadila se za vytvoření programu Let´s Move, který se snaži vštípit americkým dětem, že pohyb a zdravé jídlo jsou důležité.

Nalákali jsme vás na americkou kuchyni? Pak v termínu od 4. do 29. června 2012 vyražte do vybraných pražských restauracích, kde uskuteční 2. ročník festivalu americké kuchyně Taste of America.

Festival představí vybrané speciality americké kuchyně, a přinese tak malý kousek Ameriky na váš stůl. Milovníci americké kuchyně se mohou těšit na poctivé burgery, šťavnaté steaky i typické americké dezerty jako je brownie nebo lívance s javorovým sirupem.

Jak chutná Amerika, to je téma dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat