Udělejte si perfektní vyvýšený záhon

Toužíte po vyvýšeném záhonu? Pak pro vás máme návod a pár dobrých rad, jak si ho vyrobit!

Pokud si chcete vyrobit vyvýšený záhon sami, máte na výběr hned z několika možností. Od zásuvného systému, přes paletovou konstrukci až po originální stoprocentně „samo-domo“ výrobek. Společné mají všechny varianty jedno – jsou relativně jednoduché i pro začínající kutily a zahrádkáře.

Výhody vyššího záhonu

Vyvýšené záhony různé velikosti jsou poslední dobou velkým trendem. A není divu, protože oproti obyčejným záhonkům nabízejí hned několik výhod.

Místo abyste si museli před záhonkem kleknout, při odpovídající výšce na něm můžete hospodařit klidně vestoje.

U pěstování ovoce a zeleniny ve vyvýšeném záhonku se jako základní vrstva používá kompost, který přirozeným způsobem vytváří teplo. A to ovlivňuje kromě jiného také to, že můžete sklízet plody své práce dříve a ve větších výnosech.

Pro běžné záhony potřebujete vhodné podloží – tedy pozemek. Vyvýšené záhony se naproti tomu (ve zmenšené variantě) vejdou třeba i na balkon nebo terasu.

Váš záhon – vaše pravidla. Přesněji řečeno – vaše rozměry. A to ať už jde o velikost nebo výšku, všechno si zkrátka můžete přizpůsobit svým možnostem a potřebám. Podle místa si určíte plochu, kterou by jednou měly záhonky zabírat. Jste vysocí a chcete ulevit svým zádům? Pak si postavte záhonek podle toho, aby vaší postavě odpovídal.

Při vytváření záhonu jste šéfem vy! Chcete využít jinak nepotřebný kout? Jasně! Chcete pracovat na několika úrovních? Bez problému! Chcete optimálně využít svůj dlouhý, ale úzký balkon? Všechno jde!

Kupované vyvýšené záhonky jsou často velmi drahé. Pokud si ho postavíte doma vlastními silami, dostanete se na výrazně nižší částku.

Jak postavit vyvýšený záhon jednoduše

Budete potřebovat samozřejmě nějaký materiál a vhodné nářadí. Ve stavebninách si často můžete nářadí jenom vypůjčit, takže si ho nemusíte jen kvůli výrobě záhonku kupovat. Tím ušetříte peníze, které můžete investovat raději do rostlin.

Návod krok za krokem

Připravte si nejdříve všechno nářadí a potřebný materiál, abyste pak měli vše po ruce. Nejdříve sestavte kratší stranu záhonku, tak že dřevěné latě připevníte k rohovému sloupku. Nechte konce lehce přečnívat, tak aby vám po složení celého záhonu vznikl v rozích pravý úhel. Jakmile máte připevněné boky záhonku v požadované výšce, můžete začít připevňovat delší stranu. Pokud se rozhodnete pro delší záhon, doporučujeme použít středové sloupky pro jeho zpevnění.

Jakmile má záhon konečnou podobu, je potřeba ho vyložit jezírkovou fólií nebo nopovkou. Tak nebude dřevo ubírat zemině vláhu, což je dobré nejen pro úrodu, ale i pro trvanlivost dřeva. Folii připevněte sponkovačkou.

Místo, kam chcete záhon umístit, vyložte tkanou nebo netkanou textilií, umístěte záhon a naplňte. Jako základní vrstvu použijte větvičky ovocných stromů (například po prořezu), zasypte kompostem zhruba do poloviny a doplňte kvalitní zeminou. Mějte na paměti, že na kvalitní půdě závisí kvalita vaší úrody.

Zdroj: my life, gardening







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat