Ochrana domova dle starověkých zvyků

Ochrana obydlí je důležitou součástí kultury od samotného prvopočátku civilizace. Již ve starověku naši předkové chránili svá obydlí před zlými duchy, uřknutím, kletbami, útoky nepřátel zvenčí, proti bídě, nemocem apod.

Spousta ochranných symbolů se uchovala až do dnešních dob, a vidět je můžete téměř na každém kroku, aniž byste si uvědomovali pravý význam těchto ochranných symbolů. Jak se tedy chránit před pomluvami, před zloději, negativními energiemi a útoky zvenčí?

Vchod do obydlí

Odpovědí je zaměřte se na vchod do svého domu nebo bytu. Jak se cítíte, když přicházíte domů? Vyvolává ve vás pohled na vchod do vašeho obydlí příjemné nebo nepříjemné pocity? Vchodem údajně přichází až 80 % naší energie. Vchodové dveře jsou totiž něco jako naše ústa. A co jimi projde, jde rovnou do našeho těla, které z tohoto zdroje následně čerpá energii stejně jako z potravy.

Kruh

Zdobení vchodových dveří pomocí věnce není nic nového. Tato tradice má své kořeny již v pradávných kulturách. Kruh totiž symbolizuje ochranu a bezpečí, značí věčnost a je odpradávna magickým symbolem střežícím energii. Na starších budovách jej můžete nalézt jako součást dekorativní řezby dveří, jako součást kování či dokonce ve formě klepadel. Naši předkové si zdobili dveře také pomocí věnců, které zdobili podle ročního období, případně používali barevnou symboliku pro posílení ochranného a harmonizačního účinku.

Lvi na stráži

Před vchodem mnoha významných budov můžete zahlédnout dvojici lvů postavených z každé strany vchodu, jejichž pohledy směřují směrem ven od budovy. Lvi jsou rovněž součástí tradice ochrany obydlí, a v každé kultuře mají trochu jinou podobu. Říká se, že dvojice lvů postavených před domovními dveřmi vás ochrání před negativními energiemi a špatnými vlivy. Jejich hrozivé výrazy a zamračená čela odradí každého nepřítele. Dávají jasně najevo, že do prostoru, který chrání, nepustí nikoho, kdo by zde mohl škodit. 

V čínském feng-šuej jsou zase jako symbol ochrany používání psi Fu. Jedná se o bytost mezi lvem a psem (stručně řečeno) a jako ochranný symbol jsou vždy vyobrazováni ve dvojici. Jeden Fu je samec a reprezentuje energii jangovou a druhý je samice s energií jinovou. Samec má často zvednutou packu a v ní takzvanou temari, tradiční čínskou kouli, která symbolizuje hlubokou náklonnost a přátelství, také může symbolizovat Zemi, a tedy vládu nad ní. Druhý Fu má pod levou tlapou mládě, chrání tedy své potomky před jakoukoliv újmou. Tyto sochy lvů, byly často nazývány Buddhovými psy a měli podobnou úlohu jako egyptské sfingy.

Zvonkohry

Zvonkohry jsou hojně používány spíše pro harmonizaci prostoru a rozproudění pozitivní energie, ovšem skvěle poslouží také jako symbol ochrany. Pro tyto účely je vhodné zvolit zvonkohru s plnými trubicemi (pozn. Pro harmonizaci energie volte duté trubice, pro potlačení negativní energie pak plné trubice). Co se týče počtu trubic, nejlépe vám pro ochranu prostoru poslouží počet pěti trubic (pozn. Pro harmonizaci prostoru pak používejte počet šesti či osmi trubic).

Zvonkohru s pěti plnými trubicemi pak jako ochranný amulet zavěste nad vchodové dveře, ideálně z vnější strany. Pokud nežijete v domě, a chcete harmonizovat vchodové dveře do bytu, věšet zvonkohru zvenčí nad vchodové dveře zbytečně přitáhne nežádoucí pozornost, proto v těchto případech zavěšujte zvonkohru zevnitř nad vchodové dveře.

Symbol ba-gua

Osmiboký symbol ba-gua (pakua) se zrcátkem uprostřed je určen pro opravdu silnou ochranu, a používat by se mělo s rozvahou. Může totiž ublížit všemu, kam je namířeno. Nikdy jej tedy nezavěšujte uvnitř domu v prostoru, kde žijete. Zrcátko ba-gua je určeno pouze pro ochranu zvenčí, a to v případě, kdy na váš dům míří velmi negativní energie, kterou byste jinak stěží odráželi, jako například  elektrické vedení, věž vysílače, hřbitov, skládka apod. Zrcátko pověste nad domovní dveře tak, aby mířilo směrem ven. Zadní strana zrcátka s trigramy a monádou na zadní straně musí směřovat směrem dovnitř domu. Ujistěte se, že zrcátko nemíří na rostliny, zvířata ani protější dům sousedů. Rostliny mohou uhynout, zvířata onemocnět a se sousedy můžete mít konflikty.

Zdroje: názor autora, Ikonografie.cz, cinske-zbozi.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat