Zahrada plná bzučícího hmyzu

Chtěli byste moře zeleně? Divoké moře květin v zahradě vypadá nádherně – a přitahuje žíznivé včelky a hladové motýly. Jak správně vytvořit louku s divokými květy?

Dokonalý a krátce posekaný svěží zelený trávník v zahradě nebo předzahrádce vypadá opravdu krásně. Téměř výhradně si ho však užívají jen lidé. Pro mnoho žijícího hmyzu se slavný "anglický trávník" s krátkými stonky podobá ale poušti bez vody a jídla. Ani motýli, ani divoké včely nebo jiná létající zvířata zde nenajdou jedinou kapičku nektaru. Nemluvě o módních štěrkových zahradách. Pokud chcete pomoci ohroženému i všemu ostatnímu hmyzu a dát si barevnou kytici květin na stůl v obývacím pokoji pokaždé, když po ní zatoužíte, není nic snadnějšího. Divoce kvetoucí louka nabízí vše, co včelky, motýli a jejich přátelé potřebují k životu.

Vytvořte květnatou louku ve čtyřech krocích

Pokud toužíte po květinové louce, je správný čas na její založení v dubnu a květnu, nejpozději v červnu.

Při výběru semen byste měli postupovat opatrně. Protože to, co včela a motýl neznají, neopylují. Takže je vhodné získat regionální semena původních rostlin.

Aby semínka dobře klíčila a louka později krásně kvetla, měla byste půdu nejprve důkladně provzdušnit. Pokud je to nutné, zbavte se předchozího travního porostu. Vzhledem k tomu, že divoké květiny nemají příliš v lásce půdu bohatou na humus, měli byste ji smíchat s pískem.

Na metr čtvereční květnaté louky se počítá s asi pěti až deseti gramy semen. Smíchané s trochou písku semena nejprve rozložíme na povrchu. Poté je pečlivě zahrabeme hráběmi. Aby je neodfoukl vítr, je dobré před první zaléváním půdu trochu udusat. K tomu je vhodný například malý válec. Zvládnete to ale docela dobře i podrážkami pracovních bot.

Nyní nechte semena klíčit. K tomu potřebují pravidelně dostatek vody. Vzhledem k tomu, že semena mají různé doby klíčení, osetou plochu byste měli udržovat stále vlhkou po dobu čtyř až šesti týdnů po výsevu. Zejména v delších obdobích sucha na zalévání nezapomeňte.

Údržba květnaté louky

Asi deset týdnů po výsevu, můžete květinovou louku poprvé posekat. Nebojte se – tím se zbavíte rychleji rostoucího plevele a hlavní je, že sečením bude koberec barevných a divokých květin ještě hustší. V prvním roce bude nutné louku posekat několikrát, abyste dostali plevel pod kontrolu. Později už stačí sekat jen mezi červencem a zářím.

Vyzbrojte se trpělivostí. Může trvat i několik let, než moře květin rozvine svou plnou nádheru. Zvláště pokud je půda při setí spíše bohatá na živiny.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat