Práce s odpadky by měla končit dezinfekcí odpadkového koše

Jak často vynášíte odpadky? Věděli jste, že se počet bakterií v odpadkovém koši zdvojnásobí každých 20 minut? A právě proto nepodceňuje ani jeho pravidelnou dezinfekci, která může ochránit vaše zdraví.

Stojíte uprostřed kuchyně, když v tom vás do nosu doslova uhodí podivný zápach. Zkontrolujete tedy lednici, ale nezdá se, že by byla viníkem. No ano, je jím odpadkový koš! Jdete ho tedy vynést v naději, že se tím celý problém jednoduše vyřeší. Jenže ouha, cítit je stále, a ne zrovna málo. Jak to? Poděkovat za to můžete bakteriím, které si z něj udělaly útulné a pohodlné místo trvalého pobytu. A to bez vašeho souhlasu a požehnání!

I malá skládka může mít velkou kontaminaci

Zbytky masa, tuny papírových kapesníků a utěrek, použité kuchyňské houbičky, vlasy uvízlé v hřebenu, zeleninové slupky, obaly, sáčky i kousky ovoce s náznakem plísně. Seznam věcí, které člověk denně vyhodí, je nekonečný. Jak se tak tyto věci v koši kupí, roste i počet bakterií. Ty patří podle americké národní laboratoře Pacific Northwest National Laboratory (1) mezi nejrychleji se množící organismy na světě, protože se zhruba každých 20 minut jejich počet zdvojnásobí. Problém je ten, že mohou způsobit nepříjemné potíže, a to včetně salmonelózy a dalších infekčních onemocnění.

Čistota rovná se půl zdraví

Že když ten odpadkový koš vynesete, měli byste si okamžitě umýt ruce, to bezpečně víte. Bakterie samozřejmě pobývají i v popelnici, takže kontakt s ní vaše prsty doslova zahltí choroboplodnými zárodky. Co už ale mnoho lidí nedělá, to je pravidelná dezinfekce koše i té zmíněné popelnice. Jak jste na tom vy? Dobrým pomocníkem je v tomto případě horká voda a antibakteriální čisticí prostředek. V ideálním stavu použijte i vysokotlakou hadici, která přispěje i k odstranění odolných nečistot. Zbavíte se tak nejen špíny a toho otravného pronikavého zápachu, ale i bakteriálních původců celé řady nemocí (2). Tak nač zbytečně otálet. Vyhrnout rukávy a hurá do toho!

Zdroje: (1) www.pnnl.gov/science/highlights/highlight.asp?id=879, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7127218/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat