Jak vám pomůže zastropování cen elektřiny?

03.11.2022 | Bydlení a design

Ceny elektřiny se před rokem utrhly ze řetězu a doposud se je nepodařilo zkrotit. Na vině je přechod na obnovitelné zdroje elektřiny a také válka na Ukrajině. Česká vláda nyní zastropovala ceny elektřiny, takže každý bude vědět, kolik maximálně za elektřinu zaplatí. Co přesně to pro odběratele elektřiny znamená?

Maximálně šest korun za kilowatt

Ceny elektřiny se v současné době pohybují na několikanásobku ceny, kterou odběratelé platili před rokem. Růst ceny ale nekončí a je dost možné, že cena elektřiny bude šplhat ještě dále. To může být pro domácnosti i firmy likvidační. Zatímco dříve některé domácnosti platily za energie zálohy řádově ve stovkách korun, nyní jde o tisíce, v případě rodinných domů dokonce deseti tisíce. Vláda nabídla coby řešení této situace příspěvek na bydlení, ten ale zdaleka nepostačuje na plnou kompenzaci těchto nákladů. Vzhledem k tomu, že hrozilo, že budou domácnosti postaveny před nutnost platit skutečně masivní účty za elektřinu, vláda nakonec přistoupila k tzv. zastropování cen elektřiny. Každá domácnost tedy ví, kolik maximálně za elektřinu zaplatí.

Vláda stanovila jako horní hranici ceny za kilowatthodinu 6,05 korun, jde o cenu tzv. silové elektřiny včetně DPH. K tomu je třeba ještě připočítat cenu za distribuci, platbu za stálý měsíční plat za dodávku elektřiny ve výši 130 korun za odběrné místo za měsíc. Každé domácnosti se odpouští poplatek za podporované zdroje energie, který slouží k podpoře budování solárních, větrných a dalších elektráren, které vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů. Tento poplatek běžně činí zhruba 600 korun za megawattu spotřebované elektřiny. Celková maximální cena elektřiny tedy činí zhruba 8 – 9 korun za kilowattu.

Úsporný tarif příští rok nebude

Tato maximální cena by měla platit po celý příští rok, a to na celou spotřebu domácnosti. Zastropované ceny platí automaticky pro každého. Není tedy třeba o ně žádat, každý dodavatel elektřiny je zohlední v zálohách a konečném vyúčtování. Kritici namítají, že tyto ceny jsou jednak stále velmi vysoké a že domácnostem tedy situaci příliš neusnadní. Vláda však namítá, že v takovém případě mohou domácnosti žádat ještě o příspěvek na bydlení, což by měl být hlavní nástroj pro pomoc domácnostem.

Na druhou stranu tyto ceny nemotivují nikoho šetřit, protože jde o zastropování celé spotřeby elektřiny a je jedno, jak vysoká bude. Zastropování cen ovlivní již listopadové zálohy za elektřinu, navíc se v letošním roce podpora uskuteční díky tzv. úspornému tarifu. Podle distribuční sazby obdrží každá domácnost podporu od 2000 do 3500 korun. Na tuto podporu má nárok zcela každý, ať už má jakékoliv ceny elektřiny. Zastropování cen elektřiny se přitom dotkne pouze těch, kdo mají vyšší ceny než 6 korun za kilowatt hodinu. Jaký význam má srovnání cen elektřiny? Elektřinu si většinou sjednáváme na delší období, než je jeden rok. Proto je jistě třeba usilovat o tu nejnižší cenu elektřiny, navíc vstupují do hry i další faktory, jako je důvěryhodnost dodavatele.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat