Ideální barvou ložnice je modrá

Klidné a bezproblémové usínání, žádné noční buzení, sladké sny, ranní svěžest i nekončící optimismus. Že byste tohle brali všemi deseti? Pak svou ložnici oblečte do modré barvy. Ale ani zelená vás v tomhle směru nezklame!

Výběr barev, které si pustíte domů, není jen estetickým úkolem. Jde totiž i o vaši psychickou pohodu! To, jak daná místnost vypadá, totiž zásadně ovlivňuje náladu a dokonce i kvalitu spánku. A tím se dostáváme k tomu, že pokud se chcete dobře vyspat a cítit se každé ráno jako znovuzrození, měli byste ložnici zahalit do modré.

Trik, který působí přímo kouzelně

Když se řekne modrá, někdo si vybaví tyrkysovou, jiný zase královskou, blankytnou či spíše azurovou. Ano, tento odstín rozhodně není jen jeden, ale má mnoho tváří. Všechny však spojují stejné psychologické účinky. Odborníci i poznatky jejich studií (1) se shodují v tom, že navozuje duševní klid a harmonii, přičemž snižuje srdeční frekvenci a upravuje krevní tlak. Napadají vás snad lepší podmínky pro usínání? Ani experty ne. Ostatně, už mnohokrát se prokázalo, že lidé s modrými ložnicemi mívají mnohem kvalitnější spánek a bývají méně náchylní k jeho poruchám. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, kteří odpočívají uprostřed jiných odstínů. Pro kultivaci relaxačního prostředí a podporu těch nejsladších snů je tedy volbou číslo jedna. Že si na ni příliš nepotrpíte? Pak je tu ještě jedno náhradní řešení.

Zelená, kam se podíváš

Do té správné relaxační nálady vás může dostat i opomíjená zelená. Ta symbolizuje přírodu a emoční rovnováhu, zatímco příznivě působí na nervový systém i duševní zdraví. Dle některých lidových léčitelů dokonce spolehlivě tišší migrény a bolesti hlavy – stačí ji jen mít v zorném poli (2)! Co si tedy pořídit takové povlečení a doplňky? Nebo zelenou rovnou přetřít celé stěny? Celý prostor díky tomu bude navíc vypadat opticky větší, takže změníte celou místnost i bez drastických a náročných stavebních úprav. Tohle spojení příjemného s užitečným si možná necháte líbit!

Zdroje: (1) www.theconversation.com/does-colour-really-affect-our-mind-and-body-a-professor-of-colour-science-explains-84382?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8199048/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat