Snadný úklid pro více volného času a dobrou karmu

Úklid – trápení, které všichni zažíváme znovu a znovu, zabere spoustu času, je často chemicky páchnoucí záležitostí a opravdu nedělá dobře ani našemu tělu, ani životnímu prostředí. Existuje ale jiný způsob? 

No, co se dá říct o úklidu? Je to otravné a vyčerpávající. Samozřejmě je také příjemné, když se vše opět leskne a je na svém místě. Ostatně ne nadarmo se říká, že úklid třídí i hlavu. Ale upřímně: každý víkend? Musí to tak být? Máme pro vás pár tipů, jak vydrhnout byt rychleji a udržitelněji. 

Vše v jednom košíku

Někdy opravdu nevíte, kde začít. Nebo to musíte udělat rychle, protože návštěva je na cestě. Pak pomůže koš na prádlo, do kterého posbíráte vše, co není na místě a někde se povaluje. Koš pak můžete dočasně „uklidit“, dokud návštěva nezmizí, nebo s jeho pomocí můžete věci nosit z místnosti do místnosti a vrátit je na jejich místo. 

Místnost po místnosti

Místo toho, abyste se o víkendu starali o celý byt nebo dům, vezmete si každý den pokoj a investujete do něj 15 minut: utíráte prach, vysáváte, uklidíte, třídíte... Takto snadno udržíte základní pořádek a vy ať to není koncentrovaná zátěž o víkendu, ale zbyde vám i nějaký volný čas.

Pryč se smrady 

Mnoho čisticích prostředků je tak agresivních, že se neodvážíte při úklidu dýchat. Je smysluplnější přejít na méně škodlivé alternativy. Drogerie nyní nabízí širokou škálu ekologických čističů, které jsou dobré nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. Například existují tablety pro různé potřeby čištění, které se jednoduše rozpustí ve vodě. Šetří se tak nejen odpad, ale také prostor. 

Domácí prostředky, které opravdu fungují

Na internetu existuje alternativa domácího prostředku na každý problém s čištěním. Nezřídka se však ukážou i jako hořké zklamání. Tři klasiky se však za desítky let osvědčily, protože jsou levné, dostupné v každém supermarketu – a především zcela nezávadné pro lidi a životní prostředí. Které to jsou?

Ocet

Využijete ho opravdu na spoustu věcí: na odvápnění konvic, kávovarů a perlivých vod, v koupelně na čištění armatur, při praní jako náhradu za aviváž a proti nepříjemným pachům. Je to všestranná zbraň v domácnosti.

Kyselina citronová

Funguje podobně jako ocet. Obzvláště dobře se s ní dají vyčistit spáry a obklady a stejně dobře funguje i výše zmíněné odvápnění. Než ale začnete, otestujte na malé ploše, zda materiál kyselinu citrónovou snáší. Plátky citronu v myčce rozzáří příbory, vymačkané citrony, pokud je otočíte naruby, se změní v houbičku, kterou můžete otřít konvice a další spotřebiče.

Jedlá soda 

Smíchaná s vodou vytvoří pastu, kterou můžete použít k čištění vodovodních baterií nebo k odstranění nahromaděného tuku. Jedlá soda s octem také propláchne ucpané odtoky.

Udělejte si týdenní plán

Ne každý má rád dobře naplánované týdny, ale i hrubá struktura toho, co chcete který den dělat, pomáhá udržet chaos ve vaší domácnosti a hlavě v mezích. Nedávejte si na seznam úkolů příliš mnoho a dobře je rozdělte do dnů. Některé schůzky lze také vzájemně koordinovat, jiné přeložit. Pokud se zapojí všichni obyvatelé, domácí práce zvládnete také rychleji. I menší děti mohou například pověsit prádlo, utřít prach a vynést odpadky. I když si to někdy nechceme přiznat, organizace je polovina úspěchu. 

Prevence 

Je to jako se vším v životě – prevence je lepší než následná péče. Platí to také pro úklid. Je lepší to nenechat dojít tak daleko, že se propadnete do chaosu. S věcmi neotálejte, ale udělejte je hned. Pokud jde o hračky, povzbuzujte děti, aby nejprve odložily použité, než vyndají nové, určete pevná místa pro věci, které se jinak povalují, jako je třeba pošta. V koupelně po použití vytřete armatury a stěny sprchy dosucha, aby silná vrstva vodního kamene prostě neměla žádný povrch, který by mohla napadnout. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat