Vylaďte si svůj balkon do jarní nálady

Správná jarní balkonová výzdoba by měla představovat vše, co na jarním období tak milujeme: nové začátky, teplé počasí, barevné květiny a delší dny. Po dlouhé a chladné zimě, kdy jste na balkon sotva vkročili, nastává období, kdy naopak na balkoně budete chtít trávit každou volnou chvíli, což si žádá náležitou přípravu, pokud chcete ze svého relaxování na balkoně vytěžit maximum.

Kdy začít zdobit balkon

Začátek jara již máme oficiálně za sebou, i když letos je to s počasím jako na houpačce. První dekorace jste tedy již nejspíše rozmístili, a ruku v ruce s tím také prožili první zklamání, kdy vám čerstvě vysazené květináče zasypal aprílový sníh. Ale nevěšte hlavu, stále je toho spousta, čím si můžete svůj balkon vylepšit, a co vám pomůže na tohle všechno zapomenout.

1 Jarní barvy

Jaro, v dobrém i zlém, je obdobím pastelových barev, zejména růžové, fialové, mintové a bledě modré. Jarní výzdobu balkonu však můžete ladit do jakékoli přirozeně se vyskytující barvy, protože jaro je všeobecně o rostlinách, které jsou synonymem probouzejícího se života.

Prioritu by měla mít zelená barva, samozřejmě. Nicméně použijte také teplé žluté a oranžové odstíny, které představují teplejší počasí a jasnější dny.

Natřete si dřevěnou židličku nebo paletové posezení pastelovým odstínem, obložte lněnými polštáři v pastelových odstínech a zavěste květináče s převislými květinami.

2 Připravte se na každé počasí

Letošní jaro si s námi hraje na schovávanou, tudíž stojí za uváženou ponechat nějaké přikrývky a přehozy v pohotovostním režimu.

Pokud plánujete trávit večery na balkoně, aplikujte to ve svých nápadech na jarní výzdobu. Hledejte přehozy nebo koberečky, které jsou teplé, ale mají jarní odstíny a prvky.

3 Výběr správných rostlin

Rozhodněte se, jakou atmosféru na svém balkóně chcete mít, protože od toho se odvíjí doba setby květin a rostlin. Chcete se spíše kochat záplavou barev? Nebo raději pěstujete bylinky? Či snad preferujete výraznou vůni květin? Nebo chcete vytěžit maximum z kombinace všeho uvedeného?

Nejvoňavějšími rostlinami jsou bezesporu: růže, hyacint, šeřík, jasmín a frézie.

Je pravda, že ne všechny jsou praktické jako součást vaší jarní výzdoby balkonu. Růže nejsou vždy skvělý nápad, obzvláště, pokud máte děti (ovšem existují odrůdy i bez trnů). Také existuje spousta menších odrůd vhodných do květináčů. Hledejte hybridní čajové růže, jelikož disponují skvělou rovnováhou mezi vůní a velikostí květu.

Podobně si můžete pořídit miniaturní keře jasmínu, které i navzdory své menší velikosti stále produkují silné aroma. Možností existuje celá řada, stačí zabrouzdat do zahradnictví a nechat si poradit odborníkem.

4 Zdobení zábradlí

Existuje mnoho způsobů výzdoby zábradlí, které pozvednou celkový look vašeho balkonu. Zábradlí můžete ozdobit závěsnými květináči s převislými květinami nebo si koupit květinové girlandy, které decentně vpletete a zakomponujete do zábradlí, případně okolo zábradlí zavěste světelný řetěz s velkými kulatými žárovkami.

5 Květináče, kam se podíváš

Skutečně útulnou atmosféru vykouzlíte pomocí různě velkých květináčů osazených různými druhy květin či rostlin. Zvláště efektně vypadají olivovníky, mandarinka, rododendrony, ale i různé cibuloviny, různobarevné traviny či luční kvítí. Květináče můžete navzájem různě kombinovat podle nálady, a osazovat jak jednoletými, tak i trvalými květinami a rostlinami. Nezapomeňte ani na bylinky (bazalka, rozmarýn, máta, meduňka či levandule).

6 Výrazné potisky na doplňcích

Pokud nepatříte mezi úspěšné pěstitele a vaše balkonové květiny vždy vypadají příšerně ve srovnání se sousedovic květinovou výzdobou, nevěšte hlavu a „vybarvěte“ si balkon jinak.

Pořiďte si barevné doplňky na balkon, jako jsou různé polštářky, koberečky, přehozy, lampy apod.

Nejlépe vypadají květinové vzory ve stylu 60. let, protože často vykreslují zářivé pomeranče a výrazné barevné květy, které jsou ideálním kontrastem vůči zemitým tónů podzimu a zimy.

Tipy na závěr

Pokud je pro vás stresující postupovat podle návodů, důvěřujte své intuici a vylaďte si balkon podle sebe. Zaměřte se na téma nového života, barev a slunečných dní. S jarním zdobením balkonu si užijete spoustu zábavy, protože si můžete vytvořit „svůj svět“ podobně jako jste to dělali, když jste byli ještě děti.

Popusťte uzdu své fantazii a vyzkoušejte letos i to, na co jste v předešlých letech neměli odvahu. Sněte, tvořte a vneste do svého života radost!

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat