Léto nahrává bacilům. Uklízejte proto častěji

Léto je typickým obdobím odpočinku, dovolených a výletů, ale také úklidu. Ve skutečnosti existují některé předměty a oblasti pro domácnost, které v tomto nádherném období vyžadují větší pozornost.

Teplejší a vlhčí podmínky jsou ideální živnou půdou pro mikroby, o které nikdo nestojí. Dalším důvodem, proč je třeba některé předměty v létě čistit častěji, je jejich častější používání. Co by vaší pozornosti nemělo uniknout?

Kuchyně

Dobře, kuchyně je místnost, ne konkrétní předmět, ale právě u ní to celé začíná. Bývá „špinavější“ z hlediska růstu bakterií, hromadí se v ní zbytky jídla a kvůli zvýšené vzdušné vlhkost z vaření a tekoucí vody v kombinaci s kožním mazem je o přítomnost bacilů postaráno. Proto kuchyně potřebuje častější čištění než jiné oblasti.  

Spotřebiče

Letní vedro způsobuje růst plísní ve vašich spotřebičích (myčky nádobí, pračky a drtiče odpadu). Poznáte to podle shnilého zápachu, který můžete odstranit octem a jedlou sodou. K ošetření páchnoucí pračky odborníci doporučují přidat ocet do bubnu a jedlou sodu do zásobníku na prášek a poté spustit horké praní.

Prostěradla a ručníky

V létě je vám větší horko, častěji a víc se potíte, takže roztoči mají žně. Určitě perte alespoň jednou týdně, a to v chladnější či teplé vodě – nikdy ne horké. To proto, abyste nesrazili a nepoškodili vlákna. Zároveň se ujistěte, že používáte správné množství pracího prostředku. Kromě lůžkovin je také dobré častěji prát ručníky.

Oblečení

Propocené oblečení neházejte do koše, nejprve ho nechte úplně uschnout a před uložením do skříní se ujistěte, že skutečně není vlhké. Léto může také přinést více nečistot a mastnoty – zejména ve formě skvrn od trávy a opalovacího krému.

K čištění skvrn od trávy použijte roztok sestávající ze dvou dílů vody a jednoho dílu bílého octa. Oblečení do něj namočte na 15 minut a poté vyperte. Pokud se vám udělají skvrny od opalovacího krému, osušte je suchým hadříkem, zasypte kukuřičnou moukou a nechte zhruba 30 minut odpočívat. V závěru odstraňte přebytečný prášek a přetřete saponátem.

Filtry a průduchy klimatizace

Vaše klimatizační jednotky v létě pracují mimořádně tvrdě. Když se filtr v nich ucpe prachem, špínou, zvířecími chlupy a jinými částicemi, sníží to proudění vzduchu do systému, což zvýší výkon samotné klimatizace. Z tohoto důvodu filtry čistěte častěji než kdykoli jindy.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9215855/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat