Čištění grilu na dřevěné uhlí je nutností

Grilovací sezona je v plném proudu, na rošty se pokládají šťavnaté steaky, cukety, rajčata i lilky. Věděli jste ale, že gril je špinavější než záchodové prkénko? Proto ho pravidelně čistěte!

Většina grilujících nadšenců vám řekne, že vše, co gril potřebuje, je několik minut nad žhavým uhlím. Není to pravda. Podle britského deníku Daily Mail se bakterie nalezené na grilovacích plochách, které nemají žádné viditelné známky kontaminace, hemží listérií, salmonelou a E. coli. Lisa Ackerley, jedna z předních expertek na bezpečnost potravin ve Spojeném království, veřejnost varuje, že se tyto mikroorganismy snadno přenášejí do hamburgerů a párků v rohlíku a mohou vést k závažným gastrointestinálním infekcím.

V ohrožení není jenom zdraví

Koneckonců, vědci identifikovali 1,7 milionu mikrobů na 100 centimetrů čtverečních průměrného povrchu grilu, což je o 124 procent více než povrch záchodového prkénka. Přesto lidé uvádějí, že gril obvykle otírají pouze dvakrát ročně. Pokud vás obavy o bezpečnost nepřesvědčí k tomu, abyste se na gril zaměřili, stojí za to zvážit, že nahromaděné nečistoty mohou ovlivnit nejen zdraví, ale i chuť připravovaných jídel. Jak často gril čistit? Záleží na tom, jak intenzivně jej používáte.

Obecně se doporučuje grilovací rošty pořádně otřít po každém tepelně upraveném jídle. Hloubkové čistění je vhodné na začátku a na konci grilovací sezony. Pokud však toto léto grilujete vícekrát týdně, je rozumné zmíněný proces znásobit.

Drátěné kartáče? Pryč s nimi!

Jestli máte doma drátěný grilovací kartáč, je čas ho vyhodit. Kovové štětiny se mohou uvolnit a skončit ve vašem jídle, což vede k vážným zdravotním problémům. Místo něj preferujte jiné produkty, které udrží váš gril čistý, aniž by představovaly bezpečnostní riziko. V mnoha případech si vystačíte se zmačkanou kuličkou hliníkové fólie. Stačí ji přidržet kleštěmi a nechat drsné hrany, aby udělaly své.

Jednou za čas vyčistěte každý prvek grilu, nejen ty části, které se přímo dotýkají potravin. Ale pozor, není moudré gril vystavovat vodě – po delší dobu. Jelikož je většina grilovacích roštů na dřevěné uhlí vyrobena z litiny, po kontaktu s vodou dochází k jejich rezivění.

Místo chemie jedlá soda

Váháte-li, zda použít agresivní chemikálie, žádný strach, sáhněte po domácích zásobách a jednoduše vytvořte pastu ze saponátu na nádobí a jedlé sody, rozetřete ji po celé délce vychladlého roštu a nechte alespoň 45 minut působit. Následně použijte hliníkovou kuličku.

Zdroje: www.familyhandyman.com/list/how-to-clean-charcoal-grill/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat