Fialová v interiéru? Chce to plán

Fialovou barvu buď člověk miluje, nebo nesnáší. Zatímco jedni ji opěvují a nejraději by, aby zfialověl celý svět, druhým tahle barva nic neříká. Pokud patříte do první skupiny a uvažujete, že fialová bude hlavním motivem ve vašem bytě či domě, raději tento svůj nápad pečlivě zvažte.

Podle některých výzkumů totiž patří fialová k barvám, které na lidskou psychiku působí depresivně. Francouzští vědci dokonce uvádějí, že fialovou mají v oblibě emočně nestálí lidé, kteří si často nevědí tak docela rady se svým životem.

V některých kulturách je fialová barva smuteční, ovšem v našem prostředí je spíše mystická a záhadná – v křesťanské liturgii je pak symbolem adventu či postní doby a znamená naději.

Na stěnách: ano, či ne?

Pokud přemýšlíte, že se váš byt bez fialové prostě neobejde, pak pamatujte na to, že se jedná o chladnou barvu, která ve svých tmavších odstínech jen málo odráží světlo. Nehodí se z tohoto důvodu do tmavých místností.

Pokud toužíte po fialové na stěnách, je ideální barvou do ložnice, kde mají chladné odstíny smysl (je prokázáno, že se nám v nich lépe usíná). Zvolte ale spíše její světlou variantu – jemnou levandulovou či lila.

Jestliže máte v úmyslu dopřát svému bytu barvu sytou, vymalujte s ní třeba jen jednu stěnu – prostor místnosti ozvláštníte a nehrozí, že byste ji proměnili v tmavou kobku.

Vyřešte to doplňky

Pokud si nejste tak docela jisti, že by váš byt (případně vaše rodina nebo spolubydlící) unesl fialové stěny, dopřejte si fialovou prostřednictvím doplňků.

Co třeba zkusit fialový přehoz na postel? Polštářky na gauč? Fialové rámečky na fotky? Možností je spousta, určitě pro sebe najdete tu pravou.

Fialovou vzali na milost i někteří designéři nábytku, jen pozor na příliš divoké kombinace s ostatním vybavením interiéru. Sama o sobě je fialová barvou elegantní, ale v kombinaci s nevhodnými barvami může působit až lacině.

A co vy? Patříte k milovníkům fialové? Nebo si ji doma nedovedete představit?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat