Kde všude se ve vaší kuchyni ukrývají zákeřní mikrobi?

Myslíte, že je vaše kuchyň čisťounká do posledního zákoutí a žádné bakterie či plísně v ní nemají šanci? Pak pro vás máme nejspíš nepříjemné překvapení. Mikrobi se totiž skrývají i tam, kde byste je nečekali...

Bakterie a spol. se totiž často skrývají i na docela utajených místech či v prostorách, které běžně neuklízíme.

Tak například…

…v přihrádkách lednice

Kolikrát týdně/měsíčně/ročně opravdu poctivě vydrhnete lednici, a to do posledního zákoutí? A přitom se v ní mohou ukrývat salmonely, listerie, kvasinky, plísně…

…v kuchyňském odpadu

Že dřez po každém použití pečlivě vydrhnete? A co odpad? Jak často jej čistíte? Vždyť právě do něj všechny mikroorganismy splachujete – a většina z nich teplo a vlhko, které v něm nacházejí, úplně miluje. Nezapomínejte odpad pravidelně čistit!

…na/v otvírači konzerv

Upřímně, málokdo z nás otvírač poctivě vydrhne pokaždé, co s ním otevře konzervu. Přitom neumytý otvírač může přenášet salmonelu, E. coli, plísně a další „dobrůtky“.

…na slánce a pepřence

Sahá po nich u stolu spousta lidí. A nikdy nemůžete vědět, jestli mají všichni vydrhnuté ruce. Spíš je pravděpodobnější, že ne, a tak jsou slánka a pepřenka ideálními přenašeči mikrobů.

…v houbičkách/ručnících

Houbičky na mytí nádobí či ručník, který máte při vaření po ruce na utírání rukou i povrchů apod., to jsou předměty, které pravidelně vyhrávají v žebříčcích největších zásobáren nebezpečných mikroorganismů. Často je měňte!

…v kávovarech, mixérech, kuchyňských robotech

Jsou sice v domácnosti skvělými pomocníky, ale pokaždé je po použití rozebrat, aby se důkladně umyl každý jednotlivý dílek, to už není právě zábavná činnost. A tak si spousta z nás pomáhá tím, že robot a spol. prostě nějak vypláchne nebo otře. Jenže pamatujte, že tihle pomocníci přicházejí do styku s jídlem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat