Promluvte si s dětmi o sexu, upřímně

13.12.2010 | Děti a rodina

Vzpomínáte si, jak se vás dítě poprvé zeptalo, jak se miminko dostane do bříška? Reagovala jste pobaveně nebo jste nevěděla, co odpovědět? O sexu s dětmi mluvte vždy otevřeně.

„Jak vlastně vzniká miminko?” Oprávněná otázka a přitom jedna z těch, které rodiče zaskočí. Proč? Asi jste neočekávali, že se vynoří tak brzy. S tím si ještě poradíte, jenže brzy přijde den, kdy budete muset s dětmi zabrousit do otázek sexu mnohem hlouběji. Tyto otázky byste s dětmi měli probrat pravdivě.

Jedná se především o tato témata:

• sexuální aktivity,
• nechtěného těhotenství,
• AIDS,
• přenosných pohlavních chorob,
• antikoncepce.

Přesně tato témata by ale rodiče měli probrat, zvláště se třinácti- a čtrnáctiletými syny a dcerami. Uvědomte si, o čem hovoří statistiky – jaké jsou počty nechtěných těhotenství u dospívajících, kolik miniinterrupcí se každoročně provede, kolika mladistvým se z důvodu těhotenství každoročně povoluje sňatek, kolik jich onemocní pohlavně přenosnou nemocí.

Vzhledem ke společenským a sexuálním tlakům, kterým adolescenti dnes čelí, je nezbytná jasná, otevřená a srozumitelná rodinná komunikace.

Uvědomte si, prosím, že rodinné diskuse o sexu by neměly vzbuzovat pocit donucení a odsouzení. Rodiče by měli podporovat diskusi o pohlavním styku, těhotenství mladistvých a přenosných pohlavních chorobách dost brzy, dříve, než se tato témata stanou skutečnými problémy, a tím i možným zdrojem rozporů mezi rodiči a dětmi.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Pochopí děti vážnost situace?

Většina žáků sedmé třídy je schopna chápat širší důsledky sexuálních vztahů. Dokážou si klidně a racionálně pohovořit s matkou a otcem o tom, proč někteří jejich vrstevníci žijí pohlavním životem, včetně příslušné odpovědnosti a možných následků.

Připouštíme, že konverzace může být někdy nepříjemná, zvláště pokud má rodina malé zkušenosti s otevřenými diskusemi na sexuální témata. To je v pořádku. Tento proces vyžaduje čas. Buďte trpěliví, kvůli dítěti i kvůli sobě.

Buďte upřímní

Tohle je pro rodiče výborná příležitost, jak dětem sdělit osobní hodnoty a postoje spojené se sexualitou způsobem, který je nezastraší ani neznejistí. V tuto chvíli je také vhodné napravit „chybné informace o mechanismu reprodukce“ i o ostatních otázkách.

A to i přesto, že všechny děti o sexualitě již slyšely například od kamarádů a ze sdělovacích prostředků, je udivující, jak málo opravdu vědí a chápou. A je překvapivé, jak mnoho potřebují vědět.

Zdroj: www.sexualne.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat