Chlapci dnes dospívají o rok dříve než jejich rodiče

12.12.2010 | Děti a rodina

Lékaři zjistili, že puberta nenastupuje dnes dříve jen u dívek, ale také u chlapců. Zatímco otcové dnešních pubescentů vstupovali do bouřlivé puberty zhruba ve věku kolem třinácti let věku, dnešní chlapci začínají pohlavně dozrávat v průměru už ve dvanácti letech.

„Tyto závěry naznačují, že trend časnějšího pohlavního dozrávání není omezen jen na dívky, které pohlavně dospívají ve stále mladším věku,“ komentoval studii časopis Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine, v němž byly závěry výzkumu publikovány.

Experti z Bulharska a Kalifornie sledovali několik tisíc chlapců druhého stupně základní školy. Měřili u nich výšku, váhu, objem varlat a délku a obvod penisu.

„Stejné studie z doby před několika desítkami let ve stejně staré populaci dokazují, že vrchol puberty tehdy nastupoval u chlapců v období mezi třinácti až šestnácti roky, zatímco dnes probíhá nejbouřlivější puberta u chlapců ve věku mezi dvanácti a patnácti roky,“ uvedl jeden z autorů studie.

Ze studie dále vyplývá, že varlata chlapců se od narození nezvětšují téměř vůbec až do věku kolem jedenácti let věku. Nicméně penis se vedle toho zvětšuje od narození k dospělosti postupně, přičemž v pubertě pak nejrychleji a nejvýrazněji, dnes v období mezi dvanáctým a šestnáctým rokem věku. Nejrychlejší růst tělesné výšky pak připadá na období mezi dvanácti a čtrnácti roky.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat