Chcete chytřejší dítě? Ať večerní pohádky předčítá otec!

O významu předčítání dětem od nejútlejšího věku bylo napsáno už mnoho. Není pochyb o tom, že seznamování potomků s literaturou už v době, kdy ještě neumějí číst, a dokonce ani pořádně sami mluvit, má zásadní pozitivní vliv na rozvoj jejich verbální inteligence. Nicméně vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že pokud předčítá pohádky dětem otec, inteligence u dětí se rozvíjí o dost rychleji. A profitují z toho hlavně dcery.

„Vliv je obrovský, zvláště pokud otcové začnou číst dětem ještě před druhými narozeninami. Čtení pohádek je často vnímáno jako ženská aktivita, ale děti vypadají mnohem zaujatější čtením, když jim předčítá právě otec,“ tvrdí doktorka Eliabeth Duursmaová z Harvardovy univerzity.

Podle ní jsou muži při čtení pohádek kreativnější.

„Tátové častěji řeknou něco jako: ‚Ach, podívejte, žebřík. Pamatujete, jak jsem měl žebřík na své korbě?‘ To je pro vývoj jazyka dětí podstatné, protože musejí mozek používat víc. Je to pro ně kognitivně náročnější,“ tvrdí Duursmaová.

Řada výzkumů z posledních let dokazuje, že předčítání pohádek před usnutím zlepšuje kvalitu vztahů mezi rodiči a dětmi, zlepšují se také akademické výsledky a odolnost dětí vůči stresu.

Bohužel předčítání pohádek před spaním je stále vzácnějším jevem a rodiče častěji spoléhají na pouštění pohádek z DVD přehrávačů či tabletů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat