Nachlazené dítě? Nemusíte hned do lékárny. Úplně si vystačíte s přírodními pomocníky

S podzimem nezadržitelně přichází období nejrůznějších rýmiček, škrábání v krku a pokašlávání. Zvláště děti každou chvíli přijdou s tekoucím nosem a chraplavým hláskem. Pokud se jedná jen o lehké nachlazení, není třeba panikařit a běžet do lékárny. Úplně si vystačíte s přírodními pomocníky!

Následující rady se týkají opravdu pouze lehce nachlazeného malého pacienta – pokud se přidá horečka a stav dítěte se zhoršuje, rozhodně návštěvu lékaře neodkládejte!

Pokud máte ale jistotu, že se nejedná o nic vážného, spolehněte se na pomoc matky přírody.

Med

Je jednou z vůbec nejzdravějších potravin, které máme k dispozici. Pokud není vaše nastydlé dítě alergik a je starší než 1 rok, můžete mu dát lžíci medu před spaním. Tiší totiž případný kašel a napomáhá spánku. Kromě toho uleví bolavému krku.

Heřmánek

Má kromě tišících i protizánětlivé účinky. A proto se vyplatí z něho dítěti připravit nálev. Smíchejte jej s kouskem celé skořice (podporuje imunitu, působí rovněž protizánětlivě, navíc většině dětí chutná) a zalijte vroucí vodu. Nechte asi 5 minut louhovat, poté nechte trochu vystydnout a přimíchejte med. Dejte dítěti popíjet.

Bylinná směs proti nachlazením

Nejen heřmánek vašemu dítku při nachlazení uleví. Zkuste prohledat kořenky a připravte mu speciální směs. Co budete potřebovat? Nejlépe následující bylinky (od každé vždy menší polévkovou lžíci): šalvěj (působí protizánětlivě a ovlivňuje tvorbu hlenu v dýchacích cestách), tymián (je silným antioxidantem), rozmarýn (působí protizánětlivě a antioxidačně) a majoránku (příznivě ovlivňuje zažívání). Zalijte je litrem vroucí vody a nechejte v zakryté nádobě 20 minut louhovat. Pak nálev – opět ochucený medem – podávejte.
Pozor, tato směs se hodí pro starší děti, rozhodně ji nepodávejte dětem mladším 5 let!

Zázvor

Opět jej spíše oceníte u starších dětí, na ty mladší je zázvor moc silný. Ale pokud je vaše dítě zvyklé, klidně mu připravte zázvorový čaj. Prostě nakrájejte malý kousek zázvoru, zalijte litrem vroucí vody, přidejte citron a med a podávejte.

Aromaterapie

Je neocenitelná především před spaním. S bacily sice nezatočí, ale napomůže dítěti dýchat a zklidní ho. A které esenciální oleje použít? Tak především eukalyptový, ale pomůže třeba i levandulový. Některé firmy nabízejí přímo směsi určené k inhalaci při nachlazení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat