Máte děti? Zestárnete pomaleji než bezdětné

Podle kanadských vědců ženy mající více než tři děti stárnou pomaleji a žijí déle. Rychlost stárnutí ovlivňuje zkracování telomer na chromozómech jaderné DNA. A u žen majících více než tři děti prý dochází ke zkracování telomer výrazně pomaleji. Zatím není ale jasné, proč tomu tak je a jak těhotenství a porody mohou telomery chránit.

Vědci z Univerzity Simona Frasera v Britské Kolumbii měřili délku telomer u pětasedmdesáti guatemalských žen v průběhu třinácti let. A zjistili, že čím více ženy měly dětí, tím se telomery na chromozómech zkracovaly pomaleji.

Profesor Pablo Nepomnaschy prý tuší, proč ženy mající více dětí stárnou pomaleji. „Pomalejší zkracování telomer u žen majících více dětí může být přičteno na vrub dramatickému nárůstu hladiny estrogenu, hormonu, který se tvoří během těhotenství. Estrogen funguje jako mocný antioxidant, který chrání buňky před zkracováním telomer,“ tvrdí Nepomnaschy.

Podle něj má ale vliv na jejich pomalejší stárnutí také fakt, že ve společnosti, ze které zkoumané ženy pocházely, se ženy s více dětmi těší větší podpoře od své komunity. To může přispět k tomu, že mají více energie na obnovu buněk a tkání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat