„Nočníkový výcvik“: Co byste o něm měli vědět?

Naučit své děťátko používat nočník je občas docela fuška. To můžete přečíst spoustu chytrých knih a článků, a jakmile přijde na přetavení teorie do praxe, nestačíte se divit. Vaše představy a představy vašeho dítěte o zvykání si na nočník se totiž mohou značně lišit.

A tak je dobré mít na paměti několik věcí, abyste nepropadali zoufalství, že je pro vás a vaše batole „nočníkový výcvik“ něčím nedosažitelným.

1. Nepočítejte s tím, že budete mít snazší život

Po dlouhých a dlouhých měsících, kdy jste přebalovali jako na běžícím pásu, se představa, jak si děťátko vyndá nočník, usadí se na něj a vykoná potřebu, zdá jako rajská pohádka. Jenže! Než se do této fáze dostanete, bude to nějakou dobu trvat. Navíc zatímco dříve jste mohli s výměnou plenky nějakou tu minutku počkat („jen co dožehlím tu košili/zamíchám cibulkou/namažu ten chleba“), teď takový luxus mít nebudete. Protože jakmile dítko zahlásí, že chce čurat, musíte odhodit vše, co máte v ruce, a sprintovat pro nočník. Jinak vás čeká úklid, praní a převlékání.

2. Nevěřte zázračným metodám

„Plínek jsme se v pohodě zbavili za tři dny!“ Tak pokud takovému tvrzení věříte, může být realita docela drsným probuzením. Každé dítě je individuální, a tak i „nočníkový trénink“ trvá u každého z nich jinak dlouho. Ovšem na zázraky do tří dnů nevěřte, i kdybyste měli doma malého génia.

3. Nepropadejte zoufalství, když se nevede

Ačkoli to málokterý rodič přizná, běžně se stává, že se dítě na nočník či záchod plně naučí třeba až ve třech nebo čtyřech letech. Do té doby se mu stávají různé „nehody“ a občas musí přijít na řadu i plenka. Pamatujte, že neexistuje žádná univerzální hranice, do které se dítě vše naučí. Ano, většině to nebude trvat nijak extra dlouho, ale není to pravidlem pro všechny.

4. Připravte se na fázi odmítání

Může se stát, že zatímco s čuráním do nočníku slavíte úspěchy, ať děláte, co děláte, vaše dítko prostě „bobek“ jinam než do plenek nevyrobí. To se prostě stává. Pro dítě je vyměšování do nočníku velkou změnou a některým trvá o něco déle, než ji přijmou. Snažte se netlačit na pilu a dítě nestresovat, jinak ohrozíte úspěch celé „akce“.

5. Nehody se budou stávat často. A v nejnevhodnějších okamžicích!

I když už vaše dítě bude v používání nočníku pomalu profesionál, občas se něco nepovede. Nehody se prostě stávají! Nejčastěji ovšem ve frontě v supermarketu, u tchyně na perském koberci nebo v autobuse plném lidí. A samozřejmě v okamžiku, kdy jste zapomněli přibalit náhradní oblečení. Holt stane se.

6. Nakonec se úspěch dostaví, nebojte

Pokud dítě netrpí nějakou vývojovou poruchou, nakonec se na nočník chodit naučí. Opravdu. Chce to prostě trpělivost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat