Kdy smíte říct dítěti lež?

Některá témata jsou složitá, když je vysvětlujete dospělému. O to horší je mluvit o nich s dítětem. A tak si řada rodičů vypomůže malou lží. Jenže někdy nadělají více škody než užitku!

Kdy je v pořádku, pokud si pravdu trochu přibarvíte, a v jakých situacích je lhaní dětem přísně zakázáno?

Situace č. 1: Smrt

Je v pořádku lhát? NE

Proč: Smrt je součástí lidského života, i když patří k těm nejbolestnějším. Přirozenou snahou každého rodiče je chránit city dítěte, ale ne vždy je to ku prospěchu věci. Ať už se jedná o smrt člena rodiny nebo domácího zvířátka (jež vlastně také patří do rodiny), mluvte s dětmi otevřeně. Přizpůsobte samozřejmě rozhovor jejich věku, ale nevymýšlejte si všelijaké báchorky!

Situace č. 2: Jak jsme přišli na svět

Je v pořádku lhát? NE

Proč: Všelijaké báchorky o čápech a vránách jsou zbytečné. A navíc mohou dítě zmást. Jistě, není nutné dát tříletému dítku přednášku o anatomii a pohlavním styku, ale můžete začít třeba tím, že děti se rodí díky vajíčku, jež má maminka v bříšku, a s postupem času přidávat další informace přizpůsobené věku dítěte.

Situace č. 3: Nosí dárky Ježíšek?

Je v pořádku lhát? ANO

Proč: Protože je to tradice. Protože i my jsme jako malí věřili, že dárky dostáváme „shůry“ za to, jak jsme byli hodní, těšili se, užívali si Vánoce úplně jinak, než když jsme zjistili, jak to s těmi dary ve skutečnosti je. Tak proč tyto zážitky neumožnit svým dětem?

Situace č. 4: Rozvod

Je v pořádku lhát? NE

Proč: Děti nejsou slepé a nevnímavé – moc dobře vědí, že je s jejich rodiči něco v nepořádku. A tak nemá cenu je neustále přesvědčovat, že je vše při starém, že se maminka s tatínkem pořád mají moc a moc rádi. A najednou na ně vyrukovat s rozvodem. Takový šok není nic, co byste chtěli zažít jako dospělí, natož jako děti!

Situace č. 5: Zelenina na talíři

Je v pořádku lhát? ANO

Proč: Protože některá batolata (a nejen ta) jsou až neuvěřitelně vzpurná, když přijde na zeleninu. Ale jak se říká – co oči nevidí, srdce nebolí. Takže není nic hrozného tvrdit, že ta oranžová polévka nemá s mrkvičkou nic společného, že kašička nejsou vlastně brambory a to zelené v žádném případě není špenát. Děláte to pro jejich zdraví!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat