Rodiče stavějící dítě na piedestal vychovávají narcise

Jistá forma narcismu může být zdravá. Sebevědomí není na škodu, když člověk pečuje o druhé a pracuje nejen pro své dobro, nevzdává se snadno při prvních překážkách a snaží se uspět i v těžkých úkolech. Jenže. Mladá generace má mezi sebou stále více chorobných narcisů. Porucha osobnosti je přitom ovlivněna především výchovou. Velikášské a sobecké narcisy vychovávají rodiče, kteří stavějí dítě na piedestal.

Grandiózní narcismus je nejtypičtější a nejčastější formou narcismu. Dotyčný jedinec je přesvědčen, že je hezčí a lepší než jiní lidé, že jim je nadřazen a má lepší vlastnosti. Kvůli tomu na sebe neustále upozorňuje a očekává obdiv a uznání okolí, že tomu tak je. Podobné chování je výsledkem výchovy, v níž rodič postaví dítě na piedestal a chová se k němu jako k dospělému. Nestanoví mu hranice a limity a nepěstuje v něm altruismus. Dnes velmi častá forma výchovy dětí. Proto je mladá generace plná narcisů posedlých celebritami, slávou a selfie fotkami.

Narcismus má samozřejmě řadu stupňů. Člověk může vykazovat jen slabé rysy, pokud jsou ale silně zastoupeny v jeho chování, hovoří se o narcistické poruše osobnosti. Toto onemocnění je peklem pro okolí, trpící totiž netuší, že je nemocný. A nehodlá si to ani připustit.

Narcisů je mnoho především mezi politiky a celebritami. Narcisové jsou totiž ti, kteří chtějí být vidět, rozhodovat, cpou se dopředu a jsou přesvědčeni o své nadřazenosti. Ani na chvíli nepochybují o tom, že mají právo být výjimečnými a požívat výsad nad ostatními.

Méně častou formou je zranitelný narcismus. Ten vzniká výchovou citově chladným a velmi ovládajícím rodičem, který dítěti nedá prostor žádný. Dotyčný má silný pocit, že má na vše právo a nikdo ho nesmí v ničem omezovat. Drží si odstup od lidí a je jimi neustále ohrožován a ponižován.

Podle starých výzkumů bývalo narcisů v populaci kolem dvou procent a častěji jsou mezi muži.

Doktor Craig Malkin z Harvardovy univerzity stanovil jednoduchý test na extrémní narcismus. Stačí ohodnotit tři postuláty o svém já od jedné do pěti, kde jedna je absolutně nesouhlasím, tři je neurální a pět je absolutně souhlasím. A zmíněné postuláty?

Jsou tyto:

1. Vím, že je na mně něco výjimečného.
2. Jsem skvělý ve spoustě věcí ve srovnání s většinou lidí.
3. Tajně věřím, že jsem lepší než většina lidí.
Pokud někdo odpoví tak, že součet bodů je jedenáct a více, trpí extrémní formou narcismu.

Narcis s těmito postuláty souhlasí hrdě a je na to pyšný. Nestydí se za to. To je součástí narcismu. A když je jeho povaha zpochybňována, začne být agresivní. Všeobecně se projevuje sobecky a chybí mu schopnost empatie a potřeba chovat se altruisticky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat