Leváci jsou lepší matematikové

Ačkoli je svět vůči levákům diskriminující, protože naprostá většina pomůcek, nářadí a zařízení je vyráběna k uchopení primárně do pravé ruky, stojí leváci za velkými objevy lidské společnosti. Byli mezi slavnými fyziky a matematiky a psychologové z Milána už vědí proč. Lidé používající levou ruku jsou totiž lepší v matematickém myšlení.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu s 2 300 žáky základní a střední školy ve věku šest až sedmnáct let. Ti byli testování v řadě matematických úloh včetně jednoduchých početních úkonů z aritmetiky.

„Tato studie odhaluje vztah mezi používáním ruky a matematickými schopnostmi,“ tvrdí doktor Giovanni Sala z Milánské univerzity.

U všech sledovaných žáků byl proveden také test mozku s ohledem na preferenci používání ruky. Mnozí praváci jsou totiž přeučení či obourucí, takže mají tendenci používat při práci víc a nebo také levou, i když píšou pravou. Z testu vyplynulo, že tendenci dávat přednost levé ruce měl každý osmý žák.

Nejsilnější vztah mezi jednoznačnou levorukostí a matematickými schopnostmi byl prokázán u dospívajících mužů.

U jednoznačně levorukých nebo naopak jednoznačně pravorukých dětí raného věku (neumějí vůbec používat opačnou ruku) byly naopak matematické schopnosti nejhorší.

Používání rukou vyjadřuje tzv. lateralizaci mozku. Tedy to, která hemisféra pracuje více. U leváků je to pravá, u praváků levá. Jedinci, kteří používají obě ruce, mají lépe propojeny obě poloviny a zapojují je společně do myšlení a všech činností. U výlučně pravorukých jedinců funguje hlavně levá hemisféra, u výrazně levorukých naopak ta pravá.

Slavnými leváky byli nebo jsou všeuměl Leonardo DaVinci, počítačový expert Bill Gates, fyziky Nikola Tesla či kvantový fyzik Andrea Morello.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat