Vybíráme příměstský tábor: Na co si dát pozor, než dítě přihlásíte?

11.05.2016 | Děti a rodina

Zatímco většina z nás trávila část letních prázdnin kdesi pod stanem na táboře, dnes jsou jednoznačně v kurzu tábory příměstské.

Ty mají jednu nespornou výhodu – děti na nich bývají jen přes den, večer jsou zase doma s rodinou. Tím pádem se příměstské tábory hodí i pro děti, které by z jakéhokoli důvodu delší odloučení od svých nejbližších nezvládly, ale i pro úzkostlivější rodiče, pro něž je představa, že by jim dítě dojelo na dva či tři týdny kamsi s téměř cizími lidmi, neuskutečnitelná.

Příměstské tábory jsou také skvělou volbou pro děti rodičů, kteří musejí přes léto pracovat a nemají tu možnost poslat potomka na prázdniny k babičce a dědovi.

Proč příměstský tábor?

Kromě toho, že se příměstské tábory o dítě postarají, než si je rodiče vyzvednou, jsou také příležitostí pro spoustu nezapomenutelných zážitků či nenásilného vzdělávání. Většina z nich totiž neslouží jen jako družina či školka, kde si děti bez nějaké větší invence hrají, ale jejich organizátoři připravují pro děti originální programy. Setkat se tak můžete s příměstskými tábory nabízejícími nejrůznější sportovní aktivity, tvoření, „nenápadnou“ výuku dějin či zeměpisu, ale také výuku cizích jazyků.

„Rodiče by se měli řídit zájmy dítěte a vybrat mu tábor šitý na míru. Velkou oblibu zaznamenávají poslední dobou příměstské tábory s výukou jazyků,“potvrzuje Mgr. Pavlína Gulevičová, organizátorka příměstských táborů ze společnosti Joinenglish. „Dítě by se však nemělo na táboře cítit jako ve škole, proto je dobré, když výuka jazyka probíhá v rámci dalšího programu, který dítě spolehlivě zabaví. Vždyť má přeci prázdniny!“

Než dítě přihlásíte

Ačkoli příměstské tábory jsou vlastně tábory „denními“, měli byste jejich výběru věnovat stejně pečlivou pozornost jako těm „tradičním“, tedy pobytovým. A na co se zaměřit především?

Jak už jsme zmínili, klíčový je program, který musí vaše dítě bavit. Neméně důležité je ale i „technické“ zabezpečení tábora. Například byste si měli dopředu zjistit, jak je zajištěno stravování. „Drtivá většina příměstských táborů zajistí dětem oběd, to už je dnes samozřejmostí. Ovšem ne všechny mohou zajistit i svačiny. A i ty, které vlastní svačiny deklarují, byste měli prověřit. Pokud je například vaše dítě zvyklé odpoledne sníst krajíc chleba, nemuselo by mu stačit ovoce, které může tábor podávat,“ upozorňuje Mgr. M. Vavrušková, babička 3 vnoučat.

Výhodné je, pokud dítě netráví na táboře čas zcela samo. „Ideální je, pokud rodiče na tábor přihlásí například oba sourozence nebo pokud se domluví s dalšími rodiči a dítě tak tráví prázdniny na příměstském táboře ve společnosti svých kamarádů a spolužáků,“ říká Mgr. Petra Gýnová a dodává, že především uzavřenější děti uvítají na táboře známou tvář.

Vždy se vyplatí porozhlédnout se po referencích na daný tábor, ideální samozřejmě je, pokud s ním má zkušenost někdo z vašeho okolí. Můžete se spolehnout i na reference na internetu, ale pamatujte, že ty někdy musíte brát s rezervou. Organizátoři akce by měli být připraveni zodpovědět jakýkoli váš dotaz. „Vždy je dobré všimnou si, jak organizátor komunikuje. Jak rychle reaguje na maily, zda skutečně odpovídá konkrétně na váš dotaz apod. I to vám o jeho serióznosti hodně napoví,“ radí Zdeňka Ďurkovská, lektorka Anglického jazyka z Karlových Varů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat