Roztomilost dětské tvářičky je podraz na dospělé!

Kdo by odolal těm nevinným očím, buclatým tvářičkám a legrační pusince? Roztomilost dětí většinu psychicky zdravých dospělých rozněžní tak, že se neovládnou a mají tendenci malému človíčkovi věnovat svou pozornost a péči. Plní tak evoluční záměr. Právě přírodní výběr může za to, že jsou dnes dětičky tak roztomilé a pro dospělé tak neodolatelné. Pojistil si tím, že se nejmenším příslušníkům lidského druhu bude vždy dostávat péče.

„Kojenci nás přitahují všemi smysly, což pomáhá učinit roztomilost jednou z nejzákladnějších a nejmocnějších sil při formování našeho chování,“ tvrdí profesor Morten Kringelbach z Oxfordské univerzity.

„Naše výzkumy jsou prvním důkazem svého druhu, který představuje roztomilost jako pomůcku kojenců k přežití tím, že podporuje pečovatelské pudy u dospělých, což nelze omezit na jednoduché instinktivní chování. Naopak poskytování péče zahrnuje složitou choreografii pomalých, pečlivých, záměrných a dlouho trvajících prvků prosociálního chování, které aktivují základní systém potěšení v mozku, který se aktivuje ve stejnou chvíli, kdy jíme nebo posloucháme hudbu, a vždy zahrnuje příjemný zážitek,“ tvrdí Kringelbach.

Nikdo se před roztomilostí neubrání. Je jedno, zda je člověk muž či žena, má děti či nikoli.

„Je to naprosto základní reakce vlastní všem bez ohledu na rodičovský status a pohlaví,“ dodává profesor Kringelbach.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat