Telefony a tablety působí na malé děti jako drogy

Elektronický kokain či digitální heroin. To jsou označení, která používá americký psycholog Nicholas Kardaras spolu s některými kolegy pro moderní telefony a tablety v rukou malých dětí. Podle tohoto odborníka z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku je dnes řada dětí mladších desíti let na moderních technologiích zcela závislá – a jejich případná léčba může být komplikovanější než u drogově závislých lidí.

Nicholas Kardaras přitom není jediným vědcem, který s tak tvrdým tvrzením v poslední době přišel. Přitakává mu třeba i Peter Whybrow, šéf neurovědeckého pracoviště na Kalifornské univerzitě. Podle něj moderní technologie zvyšují hladinu dopaminu v krvi podobně jako kokain. „Závislost dětí na moderních technologiích se může projevovat depresemi, úzkostmi a agresivitou. Může vést až k psychóze, přičemž například hráči videoher můžou naprosto ztratit kontakt s realitou,“ varuje Peter Whybrow.

„Léčba dětí ztracených v matrixu videoher a capartů závislých na sociálních sítích může být přitom daleko těžší než lidí závislých na heroinu a pervitinu,“ přidává varování Nicholas Kardaras, podle nějž je jediným řešením v případě podobné dětské závislosti „digitální detox“, tedy v nejextrémnějším případě sebrat dětem telefon, tablet a nepouštět jim ani televizi – a to minimálně na dobu čtyř až šesti týdnů. Počítačové hry doporučuje nahradit třeba legem či jinou stavebnicí, místo iPadů by měli dát rodiče dětem do rukou knihu a místo televize s nimi sportovat.

Podle řady psychologů, včetně dvou zmíněných, je právě deset let hranice, do které by děti neměly s tablety a moderními telefony vůbec přijít do styku.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat