Přísní rodičové vychovávají z dětí lháře

Slavná britská psychoterapeutka a autorka populárně naučných románů o lidské duši a psychologii Philippa Perryová zrazuje před příliš přísnou výchovou. Je stejně zhoubná jako ta naprosto lhostejná. Podle ní totiž super striktní rodičové vychovávají ze svých potomků velmi obratné a zdatné lháře.

„Extrémně přísná výchova vytváří atmosféru, v níž se dítě necítí bezpečně, aby mohlo říkat pravdu,“ vysvětluje Perryová. Právě strach z trestu a extrémní formy reakce rodičů dítě donutí nakonec pravdu pokřivovat, aby se trestání a nepříznivé reakci svých vychovatelů vyhnulo

„Přijde mi velmi zajímavé, kolik výzkumů už prokázalo, že pokud ke lhaní přijmete tvrdý postoj, tak v něm své děti jen zdokonalíte. Když dítě lže, aby se vyhnulo problémům, pak už to není jen záležitost dítěte, ale spoluvytvářená situace. Tu atmosféru vytvořili rodiče, v ní se dítě necítí bezpečně, aby mohlo říkat pravdu. Takže nemůžete pak dítě vinit ze lhaní,“ tvrdí Graysonová.

Lež je patologické chování, které škodí jedinci a především společnosti. Teorií o jeho prevenci, účincích a následcích, existuje mnoho. Opakem přísného přístupu je naprosto lhostejný, laxní. V něm dítě většinou trpí zmateností, nechápe hranice a vnímá rodiče jako chladné a bez zájmu, takže emočně dost strádá a snaží se pak upoutat pozornost extrémní formou chování. Nebo se obrací do sebe a viní samo sebe, což zase vyústí v poruchy sebepoškozování a nelásky vůči sobě samému.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat