Jak rozmluvit batole? Zkuste těchto 7 tipů!

Pokud máte dítě ve věku, kdy všechny ostatní už plynně švitoří, jen tomu vašemu jako by se pořád nechtělo, vezměte věci do svých rukou! Pomozte batoleti rozmluvit se. Uvidíte, že to funguje!

Některé děti začínají mluvit dřív, jiné později. Nemá cenu nic lámat přes koleno, pokud se tomu vašemu zrovna dvakrát do hovoru nechce. Ale věřte, že sami svým příkladem můžete děťátko „rozmluvit“. Jak?

Všechno popisujte

Neustále na dítě mluvte a snažte se mu přiblížit svět kolem vás. Vysvětlujte mu, kde jste, co děláte, co jak funguje, co všechno vidíte, zkrátka mluvte a mluvte a mluvte.

Vyptávejte se

Že vám vaše děťátko ještě neumí odpovědět? Nevadí? Stejně mu pokládejte spoustu otázek a pak si na ně odpovídejte. Samozřejmě tyto „dialogy“ přizpůsobte věku dítěte!

Vyprávějte příběhy

Když už budete u toho popisování, vymýšlejte si k věcem a lidem kolem vás vlastní příběhy! Budete tak rozvíjet dětskou fantazii i slovní zásobu.

Nešišlejte

Že je dítě malé a roztomilé, to ještě není důvod na něj šišlat a všelijak pitvořit řeč. Mluvte plynule, snažte se mluvit spisovně, květnatě, zkrátka žádné „dětské žvatlání“.

Gestikulujte

Nepodceňujte neverbální komunikaci! Ukazování, gesta, výrazy tváře… To vše pomůže dítěti chápat, co mu vlastně říkáte a ukazujete.

Naslouchejte

I když vaše děťátko ještě není žádný velký řečník, stejně mu dejte šanci „vyjádřit se“. Pro něj jsou zvuky a slova, která se naučilo, jediným prostředkem komunikace. Tak mu ji neberte! Rozhodně své usílí nevzdávejte, ale dejte pozor na „5 frází, které bychom svým dětem neměli říkat".

Čtěte mu

Pohádky jsou úžasným způsobem, jak dítěti rozšířit slovní zásobu a motivovat ho k mluvení. A české pohádky patří k těm nejkrásnějším. Tak proč toho nevyužít?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat