Proč si muži užívají rodičovství více?

Sociální psychologové došli k závěru, že rodičovství je příjemnější pro muže. Ženy si ho neužívají natolik jako jejich partneři jednoduše proto, že zatímco na otce zbývá hlavně zábava s dětmi, na matky čeká především dřina a nepříjemnosti týkající se rodičovství. Nerovnost mezi pohlavími v tomto ohledu ještě stále převládá.

Když si otcové s dětmi po večerech hrají, matky většinou perou, uklízejí, chystají jídlo apod. Jinými slovy, zatímco na otce připadají kreativní a zábavné činnosti s dětmi, na matky většinou dřina a péče o ostatní. To je důvod, proč si otcové užívají rodičovství více než ženy.

„Když jsou matky se svými dětmi, většinou jsou častěji spolu samy. Když jsou otcové s dětmi, častěji jsou v okolí také jiní dospělí, kteří jim poskytují zázemí… Dobrou zprávou našeho výzkumu ale je, že si rodiče obecně užívají čas trávený s dětmi, ale špatnou je ta, že matky si užívají rodičovství stále výrazně hůře než otcové, protože odvedou více tvrdé dřiny,“ tvrdí profesorka Ann Meierová z University of Minnesota.

Ženy musejí na muže ještě více přitlačit a donutit je podílet se na chodu domácnosti stejnou měrou. Zvláště proto, že chodí do práce stejně jako muži a musejí tam odvést stejný výkon. Mají tedy právo na stejný odpočinek a pomoc jako jejich protějšky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat