Pokud žena holduje sladkým perlivým nápojům, zcela by se podobným limonádám měla vyhnout v době, kdy podstupuje umělé oplození. Je jedno, zda kvůli postavě volí nápoje s umělými sladidly – ačkoli se ví, že se po nich přibírá více než po těch s cukrem – nebo si dopřává klasické slazené sacharózou. Vědci dokázali, že konzumace takových nápojů negativně ovlivňuje kvalitu vajíček i embryí a šanci na uchycení embrya v děloze.
„Pacientky bychom měli varovat před negativními účinky cukru a hlavně umělých sladidel na úspěch při umělém oplodnění,“ varovali vědci z Brazílie na konferenci v Salt Lake City v Utahu.
„Je to velmi zajímavá studie. Prostředí, v němž se vajíčko vyvíjí, je velmi citlivé k vnějším vlivům a neměli bychom podceňovat možné účinky potravinářských aditiv na reprodukční zdraví,“ dodává k výzkumu profesor Adam Balen z Britské společnosti pro plodnost.
Jak plodnosti pomoci
O tom, že na plodnost (a to mužskou i ženskou) má negativní vliv nezdravý životní styl, není třeba nikoho přesvědčovat. Je prokázáno, že (společně s výše zmíněným cukrem a umělými sladidly) například kouření, obezita (ale i podváha), nedostatek pohybu nebo nadměrná konzumace alkoholu či stres v početí miminka nijak nepomohou, spíše naopak - mohou plodnost snížit.
Jaké potraviny bychom ale měli na svůj talíř zařadit, abychom šanci na otěhotnění zvýšili? Podle některých výzkumů k nim patří mandle, rajčata, mrkev, řepkový olej, libové maso, ryby, listová zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy, lněná semínka, tofu, sladké brambory, čerstvé ovoce, avokádo nebo třeba česnek.