Rady pro těhotné, které vám vaše maminky nedají

Pokud čekáte své první děťátko, má vaše okolí tendenci vám neustále radit a poučovat vás. Ovšem některá z těchto „doporučení“ můžete klidně zapomenout!

My vám nabízíme 10 rad, které vám vaše maminky, babičky a hodné tetičky nejspíš neprozradí.

Kojení je vaše rozhodnutí!

Trendem dneška je prosazovat dlouhodobé kojení za každou cenu a téměř kriminalizovat maminky, které z nějakého důvodu nekojí či mateřské mléko miminku dávají jen krátkou dobu. Ano, kojení má na vývoj dítěte nesporně pozitivní vliv, to nikdo nezpochybňuje. Ale pokud z nějakého důvodu kojit nemůžete nebo nedokážete, nemusíte se cítit jako zločinec! Nikomu do toho nic není, vy sama víte, jaké důvody vás k nekojení vedly.

Mimochodem, podobně je to i s otázkou, zda by mělo miminko spát s vámi v posteli. Jeden tábor rodičů tvrdí, že rozhodně ne, druhý pak, že není nic lepšího. Opět je to jen a jen na vás (a vašem partnerovi).

Žádný učený z nebe nespadl

Aneb přestaňte se trápit tím, že nejspíš nejste rodič podle příručky. Nebo že zatímco miminko vaší kamarádky už umí to a to, vaše se o danou dovednost zatím ani nepokusilo (a proč by mělo, však se to naučí, až bude chtít). Rodičovství není exaktní věda ani soutěž! Děláte, co je ve vašich silách. A to je maximum, co po vás kdo může chtít.

Vážně nepotřebujete milion věcí

Všichni výrobci kojeneckých potřeb či oblečení (nebo nábytku apod.) se vás budou snažit přesvědčit, že do výbavy pro miminko potřebujete strašnou spoustu věcí. Upřímně, nepotřebujete. Vystačíte se základní výbavou, pár kousky oblečení, plenkami a dětskou kosmetikou.

Dítě jen tak „nerozbijete“

Spousta rodičů, jimž se má narodit první děťátko, se bojí, že mu ublíží. Miminka se přeci zdají tak křehká! Ale nemusíte se zbytečně strachovat, to příroda zařídila moc chytře. Miminka jsou odolnější, než se zdají. Stačí dodržovat pár základních zásad (například podpírat hlavičku a krk) a nic se nestane!

Domácnost může počkat

Představa maminky na mateřské „dovolené“, která je celý den doma, a tak má spoustu času se starat o miminko i domácnost, se pořád drží v myslích mnoha lidí jako klíště. Popravdě řečeno, v prvních týdnech a měsících budete mít dost starostí sama se sebou a miminkem, abyste se starala o uklizený a naleštěný byt. Zapomeňte na výčitky svědomí – miminko je důležitější než umytá okna apod.

Výchova je metoda „pokus – omyl“

Prvorozené dítě je vždycky tak trochu „pokusný králíček“. Jelikož jako prvorodič nemáte s výchovou potomka žádné zkušenosti, naučíte se to právě na něm. Na tom není nic špatného. Něco funguje, něco ne.

Nic už nebude jako dřív

Zapomeňte na ujišťování, jak se příchodem miminka vlastně nic tak moc nezmění, že se vše brzy vrátí do normálu, že dítě váš život naruby nepřevrátí. Převrátí. A protože mámou/tátou budete už celý život, nikdy už to nebude tak, jako když jste byli bezdětní. Ale to je vlastně to krásné.

Všechna miminka vypadají vlastně stejně

V prvních týdnech se všechna miminka v podstatě podobají. A i když si myslíte, že to vaše je ze všech nejkrásnější, věřte, že to samé si myslí o svém děťátku každí rodiče. A tak se nedivte, když k vám zavítají bezdětní přátelé a na vašem potomkovi v kolíbce neshledají nic extra výjimečného. Nemyslí to zle, jen jim zkrátka nepřijde vaše miminko jiné než to, které už viděli u jiných.

Láska přichází postupně

Ačkoli už v porodnici nejspíš zahoříte ke svému děťátku silnými city a touhou ho navěky chránit, opravdová mateřská/otcovská láska k němu může přicházet postupně. Nevěřte romantickým příběhům, které se vás snaží přesvědčit, že rodičovská láska je jako blesk z čistého nebe, který udeří v okamžiku, kdy máme miminko poprvé v náručí. A vůbec se nestresujte, když u vás tento blesk nenastane. Vše přijde časem. A bude to pouto ze všech největší.

Rady vyslechněte, ale neberte doslova

Jak jsme naznačili na začátku – nastávající rodiče si vyslechnou ze všech stran tisíce nejrůznější rad. Všechny jsou myšleny dobře, některé se opakují, jiné si odporují. Je na vás, kterými se budete řídit a kterými ne. Stejně si nakonec budete muset vše zařídit podle sebe. Rada není zákon, jímž je nutné se striktně řídit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat