Rodiče se s dětmi téměř nebaví o jejich online aktivitách

11.10.2019 | Děti a rodina

O bezpečí svých dětí na internetu má obavy 84 % rodičů napříč všemi státy. Vyplývá to z průzkumu, který provedla výzkumná agentura Savanta. Málokterý rodič se ale baví se svými potomky o rizicích, která na ně na síti číhají. V průměru s nimi na toto téma po dobu jejich dětství diskutují jen 46 minut. Více než polovina (58 %) navíc o online bezpečí s dětmi mluví méně než 30 minut.

Soukromí a bezpečí dětí na internetu se v průběhu posledních pár let stalo velmi diskutovaným tématem, které znepokojuje mnohé rodiče. Není se čemu divit, když podle průzkumu má více než 9 z 10 dětí ve věku mezi sedmi a dvanácti lety vlastní zařízení připojené k internetu. Většinou chytrý telefon nebo tablet.

Téměř dvě třetiny rodičů si myslí, že jejich dítě tráví na internetu až příliš mnoho času. Tam si mohou užít nejen spoustu zábavy a rozšířit obzory, ale také zažít spoustu nepříjemných situací a narazit na mnohá rizika.

Rizika online světa

Podle rodičů je tím nejhorším, s čím se děti na internetu mohou setkat, závadný obsah, především s násilnou a sexuální tématikou. Za největší online zlo ho označilo 27 % dotázaných. Pouze o procento méně rodičů (26 %) zmiňovalo jako nejproblematičtější jev celkovou závislost na internetu. 14 % jich pak jako nejnebezpečnější online aktivitu označilo anonymní zprávy a obsah podněcující děti k násilnému nebo nevhodnému chování.

Zodpovědnost nesou rodiče i škola

81 % rodičů se domnívá, že je sdílenou odpovědností škol a rodiny, aby se zasadily o zvýšení bezpečnosti dětí online. Jsou také přesvědčeni (86 %), že daleko lepší předpoklady pro vysvětlování online rizik a nabádání k opatrnosti na síti mají rodiče – děti jim totiž více důvěřují.

Rodiče se sami považují za nejdůležitější součást vzdělávání dětí, co se internetové bezpečnosti týče. Diskusi na toto téma, a tudíž systematickému vedení správným směrem, se nicméně v průběhu celého dětství věnují méně než jednu hodinu. Proto se odborníci z  domnívají, že jsou tato témata pro ně složitá. Obzvláště si neví rady s následujícími oblastmi:

  • Popsat dětem internetové hrozby způsobem, který jsou schopné pochopit (60 %)
  • Přesvědčit děti, aby braly internetové hrozby vážně (51 %)
  • Dodat dětem sebevědomí, aby nepodlehly tlaku svých vrstevníků (42 %)

„Je pochopitelné, že rodiče nechtějí, aby měly jejich děti strach ze surfování na internetu. To ale neznamená, že by měli laxně přistupovat k jejich online bezpečí. Měli by zvolit vyvážený přístup a mít na paměti, že informované dítě bude spíš v bezpečí než bez základního povědomí o online rizicích. Ideální je se s dítětem o online světě bavit bez zábran a zajímat se o jeho internetové aktivity. Dobré je si s potomkem k počítači sednout a vysvětlit mu, jak jednotlivá rizika vypadají a na co si dávat pozor. Samozřejmostí by mělo být také zabezpečení počítače spolehlivým softwarem, který zajistí, že dítě nenarazí na nevhodný obsah,“ říká Emma Kenny, psycholožka spolupracující na řade televizních a rozhlasových projektů.

Jak a o čem s dětmi mluvit

Je zřejmé, že rodiče potřebují zvolit osobnější přístup k výchově svých dětí v oblasti digitální bezpečnosti. K častější komunikaci jim mohou pomoci speciální nástroje a následující tipy odborníků:

  • Pokud víte, o co se dítě na internetu zajímá, můžete mu nabídnout pomoc a podporu. Nakládejte ale s těmito informacemi opatrně.
  • Proberte s dětmi, kolik času mohou trávit na sociálních sítích. Snažte se je nabádat k tomu, aby nebyly na sociálních sítích v době výuky a pozdě večer.
  • Nesnažte se nijak omezovat okruh přátel dětí na sociálních sítích. Vysvětlete jim raději, že si mají pořádně rozmyslet, s kým se na síti skamarádí.
  • Mějte činnost dětí pod kontrolou, v dnešní době existuje celá řada aplikací, díky kterým budete mít aktivity svých dětí pod kontrolou.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat