Mami, kup mi psa aneb Jaké vybrat zvířátko

01.04.2010 | Děti a rodina

Snad každé dítě sní o tom, mít doma nějaké to zvířátko. Jak ale vybrat zvíře, které bude k dítěti vhodné? Jak zařídit, aby starost o zvíře dítě bavila a aby mu pomohla rozvinout smysl pro zodpovědnost a lásku k živým tvorům všeho druhu a ono se nestalo pro rodinu jen zátěží?

U nás doma to nebylo jiné. Někdy kolem třetí třídy jsme si se sestrou na rodičích vybrečely andulku. Chudáci rodiče podlehli našim slibům, že se o papouška postaráme, a otec běžel snad ještě na Štědrý den do nedalekého zverimexu pro klec s podvyživeným andulákem. Z papouška jsme měly ohromnou radost, denně jsme mu měnily vodičku a podestýlku, dávaly zrní a hrály si s ním. Bavit nás papoušek, který jen nudně seděl na bidýlku, přestal po několika dnech, pak přešla starost o zvíře na naše rodiče. Když jsme ho chtěly nechat proletět, zmateně plácal křídly a narážel do všech předmětů v bytě, takže jsme se začaly bát, aby se nám ještě nepřizabil někde mezi kuchyní a obývákem. Papoušek nám dlouho nevydržel, protože to byl zimní „vrh“, byl neduživý a postihla ho jakási ptačí choroba, kdy si vytrhal všechno peří. Seděl pak už jen na zemi v kleci jako zmoklá oškubaná slepice. Pohled byl na něj žalostný a zakrátko zemřel. Oplakaly jsme ho a pochovaly obřadně před domem. Pak naší rodinou prošlo několik křečků, ježek, kočka a nakonec jsme se dopracovaly až k psovi. To už se naše chovatelské pudy docela zdokonalily, a tak jsme se o kočku i psa staraly vcelku svědomitě.

Podlehnout a koupit zvířátko?

Rodiče by si především měli uvědomit, že i když kupují zvíře „pro děti“, bude velká část zodpovědnosti a péče na nich samotných. Totiž snad žádné dítě sliby o tom, že bude Ferdu venčit třikrát denně, nesplní. Jen málokteré dítě si uvědomuje, co všechno starost o domácí zvíře obnáší. Než se rozhodnete pořídit nějaké náročnější zvíře (třeba psa), vyzkoušejte, jak se váš potomek zvládne starat o nějakého drobnějšího tvora, třeba o křečka, morče anebo třeba o rybičky. Pokud dítěti zájem vydrží, je to signál, že touha po psovi není jen chvilkový rozmar. Když koupíte exotické zvíře, může se snadno stát, že se o něj nebudete umět postarat nebo vás časem omrzí. Některá zvířátka mohou být také finančně náročná, a to jak jejich pořizovací cena, tak krmení, vybavení a veterinární péče. To vše se může vyšplhat až na několik tisíc.

Raději žádné překvapení

Podle odborníků je dobré vybírat zvíře spolu s dítětem. Proto žádná vánoční překvapení v krabici od bot. S potomkem si sedněte a proberte dvě tři varianty. Pokud je dítě už větší, dejte mu za úkol, ať zjistí, jak se o zvíře pečuje, co jí a jak se venčí, tím dítě aktivně zapojíte a připravíte na nového člena rodiny. Když se rozhodnete, pořiďte si příručku a na příchod zvířete se připravte. Ne, abyste běhali po zverimexu a na poslední chvíli sháněli pelíšek a misky na vodu. Nezapomeňte ani na možnost alergií. Pokud je váš potomek již na něco alergický, rozhodně se o vhodném mazlíčkovi poraďte s lékařem.

Děti to samy nezvládnou

Bez ohledu na věk dítěte, zodpovědnost za zvíře nese vždy dospělý člověk. Jakmile dítě péče o zvíře omrzí (anebo ji nezvládne), musí zakročit dospělák. Dítě by ale mělo aktivně pomáhat a dostat něco na starost, například měnit vodu. Podle odborníků je dobré dítěti nějakého domácího mazlíčka pořídit. Dítě na prvním stupni základní školy už dokáže některé úkoly z péče o domácí zvíře v pohodě převzít. Starší školák se už zvládne starat o mazlíčka se vším všudy. Stát se ale může cokoliv, a i vy proto počítejte s tím, že starat se o zvíře (zvláště pokud je časově náročné jako třeba pes) dítě přestane možná jednou bavit. To, co mladý člověk chtěl a mohl dělat v deseti letech, ve dvaceti může vidět úplně jinak. Naopak nezapomeňte, že některá zvířátka žijí jen krátce (hlodavci, opeřenci aj.), musíte tedy posoudit, zda se vaše dítko dokáže vyrovnat s jejich případnou ztrátou.

Malí hlodavci

Drobní hlodavci bývají kupodivu nejoblíbenějšími domácími zvířaty. Vybrat si můžete křečka, potkana, morče, ale i zakrslého králíka, činčilu či pískomila. Z tohoto výběru jsou nejlepší morčata. Dají se snadno ochočit a ráda si hrají, nekoušou a jsou přítulná. Problém může být jen v tom, že se jim musí častěji měnit podestýlka a více toho snědí. Jedinou nevýhodou je, že patří mezi alergenní zvířata, takže nejsou vhodná pro každého. Je to dobré „startovní“ zvíře, pokud chcete vědět, zda potomek o zvíře v rodině vůbec stojí.

Trocha exotiky v teráriu

Poměrně nenáročná jsou terarijní zvířátka, ale jejich pořizovací cena může být vyšší. Nejlepším příkladem terarijního zvířátka jsou suchozemské nebo vodní želvy, které jsou velmi roztomilé a legrační. Pokud to snesete, můžete dětem pořídit gekončíky, ještěrky nebo hady. Děti si s nimi však moc nepohrají a scházet jim může i chundelatý kožíšek. Někomu může činit problém, že se krmí živými zvířaty. Vhodné jsou ale pro alergiky. Stejně tak rybičky, jejichž plynulé proplouvání akváriem uklidňuje a člověk je může pozorovat klidně celý den. Časově jsou rybičky celkem nenáročné, potřebují jen jednou týdně malou údržbu akvária. Na druhou stranu, pro energií nabité dítě to může být trochu nudný domácí mazlíček. Jako pro všechna terária a akvária je nevýhoda vysokých pořizovacích nákladů, což je ale jednorázová záležitost.

Papoušci

Dobrým rodinným společníkem se mohou stát i papoušci. I když já nemám s domácími opeřenci nejlepší zkušenosti, sestřenice má dvě korely, kterým je snad 17 let, sedí na jednom bidýlku a pokřikem vítají všechny příchozí. Pořizovací cena papoušků je vcelku přijatelná, liší se jen podle jednotlivých druhů a samotný chov není náročný. Opět to jsou naprosto nevhodná zvířata pro alergiky, a to především kvůli peří, které pak lítá po celém bytě a nepomáhá ani pravidelný úklid.

Kočka

Kočka už je mezi domácími zvířaty vyšší liga. Pokud ji pořizujete pro děti, bude nejlepší sehnat ještě malé koťátko. To si rychle zvykne na přítomnost dětí a lépe je bude snášet, až se z ní stane dospělá kočka. Kočky jsou velice čistotné, nemusejí se venčit, jsou hravé a zvědavé. Některá plemena koček se dají také celkem snadno naučit chůzi na vodítku. Cena kočky se může značně lišit, od kočiček z útulku až po výstavní kousky za tisíce korun. Kočka, i když nepotřebuje venčení, potřebuje naši denní péči. Denně čerstvou vodu, krmivo, ale také pohlazení, vlídné slovo, hry a rozhodně také denní čištění kočičího WC. Když ji chcete mít mezi dětmi, pravidelně jí zastřihávejte drápky, aby potomkům neublížila. Nesmíte samozřejmě zapomenout na to, že kočka je silně alergenní zvíře.

Nejlepší přítel člověka – pes

Na pomyslné nejvyšší příčce žebříčku domácích zvířat je pes. Ten se většinou stane nejlepším přítelem všech členů rodiny, zato ale vyžaduje značnou pozornost a hodně prostoru. Samozřejmostí je časté venčení a pravidelná veterinární péče. Pes je ale pro dítě ideálním parťákem, zažije s ním plno legrace a naučí se starat se i o někoho jiného než jen samo o sebe. Není nutné si vybírat velkého psa, dítěti určitě postačí i pes malé nebo střední velikosti. Ale pozor, mějte na paměti, že je to závazek na mnoho let, a pokud často cestujete, musíte mít dopředu naplánováno, kdo vám pejska pohlídá.

Než pořídíte do rodiny nového zvířecího kamaráda, proberte to se všemi členy domácnosti a předem si dohodněte úkoly. Vyberte zvíře společně a před koupí si ověřte, že žádný člen rodiny není alergik. Případné vracení zvířat by vám trhalo srdce a samotnému zvířeti byste způsobili trauma. A nezapomeňte, že zvíře má být radost a ne útrpná starost a zdroj mrzutosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat