Čím víc, tím líp? Aneb jak vybrat tu správnou hračku pro dítě

22.03.2010 | Děti a rodina

Narozeniny, svátek, Vánoce nebo jen tak. Dítě má neustálý přísun nových hraček. Je však potřeba přemýšlet, jaká hračka je vhodná pro určitý věk dítěte a jaké schopnosti chcete rozvíjet. Musíte si dát pozor, aby kvantita nepřevyšovala kvalitu. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou hračku.

Pozor na množství

Dětské pokojíčky září všemi barvami, v postýlce je celá plyšová zoologická zahrada a ze šuplíků a skříněk vykukují hlavičky panenek a vojáčků. Po zemi jsou roztahané stavebnice a kousky lega najdete na nejrůznějších místech po celém pokojíčku. Uprostřed toho sedí dítě a nešťastně ohryzává tužku. Proč, když je obklopeno tolika hračkami? Nebo že by to bylo právě proto, že si mezi tolika věcmi neumí vybrat? Nebo že by ho, nedejbože, všechny ty barevné, plačící, mňoukající a střílející hračky omrzely? Kolik hraček je na dítě už moc a jaké jsou pro ně nejlepší? Poradíme vám, vybrat správnou hračku pro dítě je totiž velký kumšt.

Jedna je nejoblíbenější

Snad každý si pamatuje na svoji oblíbenou dětskou hračku. Můj otec má dodnes na chalupě svého plyšového medvěda, který podivně skřehotá, když se s ním pohne. Já jsem jako malá chodila všude se svým plyšovým kašpárkem a sestra nedala dopustit na panenku s dlouhými vlasy, které jí stříhala tak dlouho, až byla panna úplně holohlavá. Většina dětí má už v útlém věku tolik různých, více či méně sofistikovaných, hraček, že by se za ně nemuselo stydět průměrné hračkářství okresního města. Ale je toto zahlcování dětí tím nejlepším způsobem?

Vybírejte účelně

Hrou si dítě rozvíjí a zdokonaluje smysly – sluch, zrak, čich, hmat a chuť se od narození vyvíjejí postupně a záleží i na vás, jak budete svému dítěti v jejich rozvíjení pomáhat. Podle odborníků je věk mezi 2–6 rokem tím nejefektivnějším, co se týče učení. Dítě už spoustu věcí umí, ale v tomto věku dochází k „praktickým cvičením“, kdy zkouší, co všechno dokážou jeho ruce, lépe rozpoznává rozdíly mezi barvami a je nesmírně zvídavé. Všechny informace nasává jako houba a jeho mozeček je pak třídí do nových systémů a dává do souvislostí. Hra mu v tomto soustředěném přijímání informací a poznatků může pomoci. Nejlepší způsob, jak připravit svého potomka na další životní období, je poskytnout mu dostatek podnětných hraček, které budou rozvíjet jeho zručnost, cit, fantazii, a bude tak lépe připraven jak do školky, tak do běžného života. Ale i při výběru hraček tu jsou určité hranice. Rozhodně platí, že kvalitní a rozmanité hračky jsou lepší než ty drahé a sofistikované.

TIP: Hračky, které rozvíjejí motorické schopnosti a fantazii najdete například na www.malygenius.cz

Kdy začne hračky vnímat?

Dítě potřebuje hračku až zhruba od osmého týdne věku, kdy začne otevírat dlaň, pozoruje jí a hraje si s ní. V tomto věku dítěti vkládejte do rukou různá chrastítka, která přitahuje pozornost dítěte k tomu, co dělají ruce a urychlí okamžik, kdy si dítě vytvoří nezbytné spojení mezi tím, co vidí oči a co dělají ruce. V batolecím věku jsou děti schopny v určitém okamžiku věnovat pozornost jen jednomu předmětu. Nedávejte proto dětem více hraček najednou. Nejlépe si hraje, když před něj dáte jeden nebo dva předměty, počkat, až si na ně zvykne a pochopí jejich funkci a teprve potom, když je začnou hračky nudit, je nahradíte jinými. Pokud si dítě právě hraje s některou vaší kuchyňskou pomůckou, kterou potřebujete, jediným způsobem, jak ji získat bez křiku, je nabídnout mu místo jedné věci jinou a jakoby nenápadně mu v ručičkách vyměnit předměty.

TIP: Hračky pro nejmenší si určitě vyberete tady www.detskydum.cz/kategorie/hracky/pro-nejmensi-vek-0

Pozor na materiály

K rozvíjení hmatu jsou vhodné nejrůznější stavebnice či hračky z rozmanitých materiálů, na které je příjemné sahat. Hračka by však neměla být příliš křiklavě barevná a neměla by vydávat nepříjemné zvuky, kterých se dítě bojí. Postačí mu i obyčejné předměty z vaší domácnosti, které mu poskytnou zábavu. Sami musíte vypátrat, čemu dává vaše dítě přednost. Preference dětí jsou často naprosto jiné než preference dospělých. Proto nebuďte překvapeni, že to, co by zaujalo vás, dítě téměř nezaznamená, a naopak je uchvátí něco, co je pro vás nudné a nezáživné. Mnohdy dítě sáhne po naprosto obyčejných předmětech běžné denní potřeby, které mají s vesele pomalovanýma hračkami, nad jejichž vývojem si studovaní designéři jistě dlouho lámali hlavu, jen velmi málo společného.

TIP: Dítě určitě zabavíte dřevěnými hračkami www.bambinot.cz

Někdy postačí i to, co máte doma

Dálková ovládání, klíče, hodinky, telefony, záclony, odpadkový koš, boty a lžíce na boty, ramínka, šuplíky, elektrické zásuvky, noviny, krabice všeho druhu (hlavně ty, do kterých se dá vlézt), a především král dobré zábavy – vysavač. Hadice se promění v nebezpečného hada a nic prcka nenadchne víc než vytahovat z vysavače šňůru a „přetahovat“ se o ni s jedním z vyčerpaných rodičů. Děti sami poznají, že takové obyčejné věci jsou lákavější – lžíce se leskne a vidí v ní svůj obraz, tlačítka na ovladači zapínají televizi a klíče mají různé tvary a hezky zvoní. A pak je další zábava, když je rodiče druhý den hledají. Když je ale podnětů příliš mnoho, nebo jsou neadekvátní jeho věku, dítě je nestihne zpracovat, znervózní a začne zlobit. Musíte proto vypozorovat hladinu zájmu vašeho dítěte a spíše z mála hraček přidávat, než pak nějaké zabavovat a schovávat.

Dbejte na bezpečnost

Hra je pro dítě víc než jen zábava. Přirozeně rozvíjí myšlení, inteligenci a fantazii. Osvojuje a procvičuje při ní vše, čemu se naučilo a podněcuje ho, aby používalo svoje tělo a smysly. Hra ale vyžaduje vždy pečlivý dohled. Jedinou zásadou, na kterou neplatí žádné výjimky, je naprostá bezpečnost hraček. Dbejte na kontrolu všech věcí, které dítě zaujmou. Aby nespolklo malé části, neomotalo si šňůru od žaluzií kolem krku, nesvrhlo na sebe věci z kuchyňské linky a podobně. Dítě bude vše ochutnávat, bude chtít do věci tlouci, s předměty házet. Například kelímek je pro dítě zajímavý, pokud je celý. Jakmile praskne, stává se nebezpečným. Kupujte jen ty hračky, které mají prověřené výrobce a jsou zkontrolovány českou obchodní inspekcí. Levné hračky vyrobené kdovíkde v Číně mohou obsahovat škodlivé a životu nebezpečné chemické látky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat