Budeme někdy schopni nahradit kojení?

Americká společnost zaměřující se na výzkum a vývoj léků a stravy pro novorozence a kojence přišla s revoluční umělou výživou. Posledních dvacet let pediatři zdůrazňují význam kojení přímo z prsu kvůli tomu, že mateřské mléko jako přirozená strava poskytuje dítěti nejen nejlepší výživu, ale také nejsilnější imunitu a chrání ho před alergiemi. Právě novinka obohacená o oligosacharidy z mateřského mléka má podle výrobce na dítě téměř stejné účinky jako mateřské mléko.

Imunita člověka je závislá na skladbě střevních bakterií už od narození. Právě rovnováha mezi oběma je ovlivňována tím, co člověk konzumuje. Od narození do smrti. V prvních měsících života se ale imunita teprve „učí“ reagovat na podněty zvenčí. Dostává-li dítě kvalitní mateřské mléko, pak imunita funguje lépe a člověk později v životě prokazatelně méně trpí alergiemi, ekzémy, astmatem a dalšími potížemi. A to také proto, že kojené děti mají lepší střevní mikroflóru.

V náhradní výživě většinou chybějí právě oligosacharidy (cukry středně dlouhých řetězců), které jsou výživou pro střevní bakterie. Ale američtí vědci dokázali pomocí upravené E. coli vyrobit 2-fukosyllaktózu, která se nachází v mateřském mléku. Tento glykan přitom podporuje dobré střevní bakterie a je u dítěte prevencí obezity i imunitních potíží.

Člověk není schopen strávit oligosacharidy. Ani ten dospělý, což zná každý dobře po konzumaci luštěnin. Ty jsou bohaté na oligosacharidy (a také proto tak zdravé). Tyto pro člověka nestravitelné cukry projdou tenkým střevem a doputují až do tlustého střeva, kde na nich hodují bakterie. Bohužel pro řadu lidí to znamená také plynatost a flatulenci. To je ale jen projev zdravých střev a vydatné kultury bakterií, která oligosacharidy tráví. U kojence přitom mateřské oligosacharidy neslouží jako zdroj energie, ale jako výživa pro jeho střevní bakterie, především Bifidobacterium infantis.

Jistý americký výrobce kojenecké výživy publikoval výsledky experimentální studie, v níž bylo 200 kojenců krmeno buď z prsu, nebo konvenční umělou výživou, či novou umělou výživou s oligosacharidy mateřského mléka. Po šesti týdnech byla vyšetřena krev všech dětí a opět se prokázalo, že jedinci krmení konvenční umělou výživou měli jinou hladinu cytokinů (látek ovládajících imunitní reakci) než jedinci kojení z prsu. Ale u jedinců vyživovaných novou umělou stravou s 2-fukosyllaktózou byla hladina cytokinů téměř shodná s tou, jakou měli kojenci krmení mateřským mlékem.

„První rok života je velmi důležitým obdobím pro vývoj imunitního systému. Tato data jsou pádným důkazem pro lékaře a rodiče, protože jsme byli schopni dokázat, že umělá výživa s 2-fukosyllaktózou se velmi přiblížila mateřskému mléku tak, jak žádná jiná výživa předtím,“ uvedl doktor Edward Barrett, autor experimentální studie.

Nová umělá výživa je zatím dostupná jen v USA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat