10 věcí, které by každá máma měla pustit z hlavy

Být máma znamená mít neustále plnou hlavu starostí. A nejde jen o blaho a bezpečnost našich dětí, často se trápíme i kvůli úplným zbytečnostem. Je na čase s tím přestat!

Které věci by nám rozhodně neměly dělat vrásky na čele?

Když vám před dětmi něco „ujede“

Dávat si pozor na pusu je občas výzva. A tak se prostě někdy stane, že vám vyklouzne výraz, který patří do kategorie „sprostých slov“, za něž vy sama děti napomínáte. Co se dá dělat. Prostě jim vysvětlíte, že i mamince občas něco ujede a že se to nemá. Svou rodičovskou autoritu tím nijak neshodíte a pořád budete dobrou mámou.

Když si nemůžete dovolit dovolenou u moře

Vaše dítě básní o pláži a sbírání mušliček na břehu moře, jak o tom slyšelo od svých spolužáků či v televizi apod., ale vy víte, že vám váš rodinný rozpočet takovou dovolenou neumožní? Tak se tím přestaňte trápit! Ona dovolená na chalupě v Česku je taky úžasná záležitost, když ji trávíte jako rodina pohromadě. Dítě si na moře ani nevzpomene, opravdu ne!

Když vám ujedou nervy

A na svého potomka zařvete nebo ho plácnete, ačkoli jste si přísahala, že vy taková máma nikdy nebudete. Nejste supermanka, abyste vždy udržela emoce na uzdě, to se prostě stává. Nebojte, dítě vám odpustí dřív, než si odpustíte vy sama. A mimochodem, přiznat před potomkem chybu a omluvit se také nikomu neublížilo, naopak.

Když narozeninový dort neupečete, ale koupíte

Má váš potomek narozeniny a vám je jasné, že bez dortu se to neobejde? Přemýšlíte, kde vzít v nabitém programu čas na pečení a vážně uvažujete o tom, že budete péct přes noc? Pak zabrzděte. Vážně nebudete o nic horší máma, když dort prostě koupíte. Malému oslavenci je to stejně jedno – s kamarády ho snědí během chvilky, ať už je domácí nebo z cukrárny.

Když k večeři (zase) uděláte rybí prsty

Nebo jiné jídlo, o kterém jste se zapřísahala, že ho vaše dítě prostě jíst nebude. Občas se nic nestane, když v rámci shonu rychle hodíte na pánev něco mraženého. Však to vyvážíte něčím zdravým zase příště.

Když nevysajete či nevytřete pod gaučem

Pokud zrovna trávíte čas na rodičovské „dovolené“, určitě to znáte – zatímco vaše okolí očekává, že kromě dokonalé mámy z vás bude i super hospodyňka, vy máte co dělat, abyste všechno stihla a skloubila. A tak si občas trochu pomůžete – péči o dítě samozřejmě ošidit nechcete, ale úklid? Tam je možností! A co není vidět, to nikoho netrápí. Prach pod gaučem nebo na dalších těžko dostupných místech nikam neuteče a nikomu neublíží (tedy pokud nemáte doma silného alergika).

Když děti vypravíte do školy v neladícím oblečení

Sny o dětičkách jako z módního žurnálu jsou sice krásná věc, ale pokud narazí na realitu uspěchaných rán, často se rozplynou. Nakonec necháte jít dítě v tom, co chce ono samo (protože za ty scény to nestojí a vy je vážně už potřebujete vypravit z domu), i když si třeba při odchodu všimnete, že má na každé noze jinou ponožku (však to stejně není vidět) nebo tylovou baletní sukničku na džínách (i víly občas musí sáhnout po kalhotách, ale nepřestanou být vílami, no ne?).

Když je vyzvedáváte v ošoupaných legínách (a je vám to jedno)

Jedno dítě rychle obléknout a položit do kočáru a pro druhé spěchat do školky. Na sebe už moc času nemáte, a tak si přes „domácí“ oblečení prostě navléknete kabát. Však nejdete na přehlídku, ale jen o pár bloků dál. Že by z vás módní policie dostala infarkt? No a co. Být ve vaší situaci, nevypadali by její stoupenci jinak.

Když není pod stromečkem 20 dárků

Jakmile se přiblíží Vánoce, míváme tendenci koupit každou věc, o které jsme přesvědčeny, že by se našim dětem líbila, aby toho měly pod stromečkem co nejvíc. Jenže to je naprosto zbytečné. Děti mají většinou stejně hraček nadbytek, a tak jim kupte jen pár dárků, které je jednoznačně potěší. Vánoce přeci nejsou soutěží o to, kdo toho dostal nejvíc!

Když se jejich pokojíček podobá definici chaosu

Dětský pokoj dost často připomíná bitevní pole, nejlépe po výbuchu bomby. To můžete stokrát opakovat, aby děti uklízely hračky tam, kam patří – jsou dny, kdy se to prostě nestane. V takových situacích máme tendenci vzít úklid do vlastních rukou. Ovšem kde na to vzít čas a energii? Však se nic nestane, když budou děti pár dní přebývat v nepořádku (neplést se špínou).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat