5 důvodů, proč dětem číst. Každý den

Myslet si, že v dnešní přetechnizované době patří dětské knihy už jen do muzea, by bylo velkou chybou! Číst bychom měli už těm nejmenším. Je to jedna z nejdůležitějších a nejprospěšnějších věcí pro jejich vývoj!

Proč byste si tedy měli každý den najít alespoň půlhodinku času, během které si sednete k dítěti a předčítáte mu nějakou hezkou pohádku?

Důvod č. 1: Silnější pouto

Pouto mezi rodičem a dítětem je samozřejmě silné samo o sobě, ale to neznamená, že byste jej neměli neustále posilovat! A čtení je skvělý prostředek. Je to čas jen pro vás, dítě má vaši plnou pozornost, knížka se stává úžasným prostředníkem mezi vámi a vaším potomkem.

Tip redakce:

Přemýšlíte o knížce, ze které byste předčítali dětem na dobrou noc? Zkuste Půlnoční pohádky od Sáry Saudkové! Představte si jednu úplně obyčejnou rodinu. Máma je moc hodná a veselá, jen občas trochu unavená, a táta chodí do práce a nemá moc času. Někdy se všichni smějí, jindy se zase trochu zlobí, ale mají se rádi. A když se večer všechno uklidní a celá rodina je spolu, vyprávějí si společně pohádky. Pohádkové příběhy plné fantazie od Sáry Saudkové vám připomenou, že ty nejhezčí chvíle zažijete jen s rodinou.

Důvod č. 2: Rychlejší mluvení

Přemýšlíte, proč číst i úplně malým dětem, které ještě ani nemluví, a tak přeci nemohou příběhům rozumět? Ale mohou! A navíc jim poslouchání vaší řeči usnadní situaci, až se začnou snažit mluvit samy. Je to prokázáno – děti, kterým rodiče pravidelně předčítají, mluví dříve a lépe než jejich vrstevníci, kteří „luxus“ knížek a čtení neměli.

Důvod č. 3: Slovní zásoba

Knihy rozšiřují slovní zásobu i nám dospělým – a pro děti, které každé nové slovo „nasávají“ jako houby, jsou knihy nekonečným světem slov a spojení, která by jinde nezaslechly. Budete-li svému potomkovi odmalička číst, nebude mít později potíže s vyjadřováním, nebude muset „hledat slova“.

Důvod č. 4: Bezbřehá fantazie

Pohádky a dětské příběhy podporují dětskou představivost a tím přispívají k rozvoji kreativity, ale také logického myšlení u dítěte. Díky pohádkám dítě prožije věci, které by v reálném světě nebyly možné, což má na jeho mozek prokazatelně pozitivní vliv.

Důvod č. 5: Skvělá zábava

Ukažte dětem, že středobodem jejich her nemusejí být počítače, mobily, tablety nebo televize! Že knihy jsou úžasným prostředkem k pobavení. A co víc, už velmi malé děti jsou schopny vnímat a pochopit příběhy, které jim knížky předkládají, a tak je čtením skvěle pobavíte. A co si budeme namlouvat, i my se rádi přeneseme do dětství, kdy jsme věřili, že dobro zvítězí nad zlem, tak jak jsme to slyšeli v pohádkách, co nám četli tatínek s maminkou…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat