Dětský mozek si při hře na schovávanou myslí, že je neviditelný

Proč jsou děti při hře na schovávanou tak roztomilé a proč tuto hru tak milují, vysvětlili vědci z Kalifornie. Vývojoví psychologové z Los Angeles zjistili, že dětský mozek není schopen chápat správně smysl neviditelnosti. A tak stačí, aby dítě nevidělo toho, kdo ho hledá, a má pocit, že samo není vidět. I když třeba vykukuje téměř celá postava.

Stejně tak dětský mozek věří, že když si obličej zakryje rukama, stane se neviditelným. Protože mu dlouho trvá, než pochopí, že vidět je i tehdy, když nemá přímý oční kontakt s jinou osobou.

Podle původních teorií se uvažovalo, že malé děti předškolního věku jsou silně egocentrické a nejsou schopny vnímat perspektivu druhých lidí. Mají tak pocit, že všichni vnímají svět tak, jak to vnímají ony.

„Podle všeho malé děti považují vzájemný oční kontakt jako nezbytnost pro to, aby jedna osoba byla schopna vidět druhou. Jejich myšlení se řídí tedy pravidlem, vidím tě jen tehdy, když mě vidíš taky. A naopak,“ tvrdí vědci z University of South California, kteří provedli řadu experimentů s předškoláky.

Podle autorů nejsou malé děti egocentriky, protože při hře na schovávanou nejprve vyhledané osobě kouknou do očí, až poté ji běží zapykat. Starší děti, které už chápou pravý smysl neviditelnosti, běží ihned, i když vidí jen část těla hledané osoby. A také předškolní dítě, které spatří dospělého s rukama na očích, mu je začne oddělávat, protože je pro ně neviditelným. A o takovém dospělém tvrdí, že je neviditelný. Je tedy schopen vhledu do druhých a jeho chování není egocentrické.

„Dětská potřeba vzájemného pohledu z očí do očí dokazuje, že nejsou vůbec egocentrické,“ míní autoři.

Jak na kreativitu?

Hry - včetně té na schovávanou - u dětí rozvíjejí spoustu dovedností. Jednou z nich je také kreativita, jež se vašemu potomkovi bude později velmi hodit. Existují i další způsoby, jak ji u dítěte podpořit?

Kreativní myšlení nesouvisí s tím, zda má váš potomek hudební sluch nebo úžasný talent pro malování. Kreativní myšlení se bude hodit stejně tak umělci jako například matematikovi. Pomůže mu totiž snáze řešit složité situace (bude schopno nacházet netradiční řešení), pomůže mu ve vztazích, rozšíří pohled na svět, jenž jej obklopuje.

Jak tedy kreativní myšlení u dítěte podpořit a rozvinout? Máme pro vás pár tipů.

Vypněte televizi

Ano, přesně tak. Televize ke kreativnímu myšlení dítěte nepřispívá, právě naopak. Dítěti vše servíruje rovnou, vůbec nezapojuje jeho fantazii a myšlení. Jistě, občas v ní běží zajímavé a vzdělávací pořady pro děti, ale ty jsou spíše vzácnou výjimkou. Takže dítěti zabavte ovladač a nechte je, ať si hraje jinak. Jakkoli (tedy samozřejmě při tom nesmí ohrozit sebe ani druhé). Při hře s panenkami nebo autíčky vymýšlí příběhy, při hře se stavebnicí zapojuje mozek ve snaze postavit ten nejlepší dům, auto, loď, pokojíček pro zvířátka apod. Tohle televize neumí. Takže ji vypněte. Hned.

Oprašte kufříček na VV

Také si pamatujete ze školy kufříčky, v nichž jste měli potřeby na výtvarnou výchovu? Pořiďte svému dítku něco podobného i doma a pořádně jej vybavte (samozřejmě podle věku potomka, pro tříleté batole nejsou tempery nebo uhly tou nejšťastnější volbou) a doplňujte. Že na svém dítku nepozorujete zrovna ohromující malířský talent? Nevadí, důležité je, zda ho kreslení (nebo třeba modelování z plastelíny atd.) baví. Chce vyzkoušet, co se stane, když bude kreslit pěti voskovkami najednou? Proč ne. Pokud to zkouší na papíru a ne na stěnách, jen do toho.

Zkuste slovní hry

Kreativní myšlení nespočívá pouze v uměleckých činnostech. Velmi důležitou součástí je i slovní projev a fantazie. Při cestě autem/autobusem/tramvají apod. s dítětem hrajte nejrůznější slovní hry (opět berte v potaz věk dítka). Zkusit můžete obligátní slovní kopanou, vymýšlení příběhů (začnete vy, pokračuje dítě, pak zase vy…) nebo nejrůznější úvahy začínající „Co by bylo, kdyby…“ (co by se stalo kdyby, náš pes uměl mluvit/bylo nebe zelené/tenhle autobus vzlétl na Měsíc/všechny stromy byly z čokolády…). Fantazii se meze nekladou.

Umožněte mu udělat chybu

Ano, každý rodič své dítě samozřejmě chrání a snaží se je vystavovat co nejmenšímu počtu nepříjemných situací, zklamání a chyb. Jenže občas neuškodí, když váš potomek zjistí, že ne každé řešení, jež pro danou situaci vymyslí, je to správné (a že ne vždy jsou nablízku rodiče, kteří vše vyřeší za něj). Ačkoli v první chvíli vaše dítě bude zaskočené, pomůže mu to lépe zvládat podobné situace v budoucnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat